Energetika.ba
Gas

BH-Gas jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove

Autor: Energetika.ba
BH-Gas jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove

BH-Gas je jedna od rijetkih kompanija koja u punom obimu koristi evropske fondove u cilju razvoja transportnog sistema, saopćeno je iz te kompanije.

Na 18. sjednici Državnog odbora za investicije, održanoj 31. augusta, prihvaćena je Aplikacija BH-Gasa za dodjelu Tehničke pomoći u okviru 24. kruga WBIF - Investicionog okvira za zapadni Balkan, uz još jedan projekt iz sektora energije, navedeno je također.

Aplikacija se odnosi na projekt gasovoda Zapadna Interkonekcija Bosna i Hercegovina i Hrvatska, Gasovod Tržac – Bosanska Krupa sa odvojcima za Bihać i Veliku Kladušu, a tehnička pomoć u iznosu od 1,25 miliona eura bi bila iskorištena za izradu dokumentacije: studija opravdanosti, analiza troškova i dobiti, studija uticaja na okolinu i društvo i idejni projekt. Osim od institucija Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, aplikacija je podržana i od Evropske banke za obnovu i razvoj. Od Vlade Unsko-sanskog kantona je iskazan veliki interes za gasifikaciju tog dijela Federacije.

Projekt Zapadna interkonekcija Bosna i Hercegovina – Hrvatska je sadržan u dokumentima Okvirna energetska strategija BiH do 2035., Strateski plan i program razvoja energetskog sektora Federacije BiH, Program javnih investicija Fedracije BiH 2020 – 2022., PMI Lista projekata od uzajamnog interesa za zemlje Energetske zajednice, Desetogodišnji plan razvoja Evropske mreže operatora transportnih sistema priprodnog gasa ENTSOG TYNDP, Nacionalni desetogodišnji plan razvoja gasne mreže Hrvatske - Plinacro TYNDP 2018-2027.

Konačna odluka o dodjeli WBIF sredstava se očekuje u decembru 2020./januaru 2021. godine te bi u slučaju odobrenja, implementacija počela u julu 2021. godine. Realizacija projekta bi stvorila preduslove za korištenje prirodnog gasa kako u industriji tako i u drugim sektorima potrošnje na području Unsko-sanskog kantona, uz ispunjenje ciljeva zaštite životne sredine.

Ova aplikacija je nastavak dobre prakse BH-Gasa da maksimalno koristi raspoložive evropske i druge fondove u svrhu razvoja projekata razvoja gasne transportne mreže Federacije BiH/BiH.

Kompanija podsjeća da se grant novcem EU finansira izrada Idejnog projekta gasovoda Južna interkonekcija BiH – Hrvatska, a da se u isto vrijeme Studija izvodljivosti i Studija uticaja na okolinu za drušvo finansiraju grant sredstvima USAID-a.

Energetika.ba / FENA