Energetika.ba
Gas

BH-Gas: Snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema

Autor: Energetika.ba
BH-Gas: Snabdijevanje BiH prirodnim gasom odvija se bez problema

BH-Gas obavještava javnost da se snabdjevanje BiH prirodnim gasom odvija bez problema.

Razlog za današnje obraćanje javnosti je iznenađujući podatak po pitanju potrošnje prirodnog gasa. I pored zatvaranja mnogih objekata i smanjenje privredne aktivnosti BH-Gas je tokom jučerašnjeg dana isporučio potrošačima ukupno 826.520 Sm3. Ova potrošnja prirodnog gasa je najveća isporučena količina u FBiH od 1998. godine za dan 01.04. U odnosu na 01.04. 2019. godine potrošnja gasa je povećana za gotovo 100%. Ostvarena potrošnja prirodnog gasa u FBiH za 01.04. odgovara više zimskom periodu (januar ili februar) i punim privrednim aktivnostima nego aprilu mjesecu i smanjenim privrednim aktivnostima.

Kanton Sarajevo, kao najveći potrošač prirodnog gasa u FBiH i BiH, je tokom jučerašnjeg, a i tokom današnjeg dana će preuzeti iz gasnog sistema količine koje odgovaraju gotovo 20%-tnoj količini od ukupno naručenih količina prirodnog gasa za mjesec april.

Ono što se može primjetiti je to da je potrošnja prirodnog gasa zadnjih dana povećana do rekordnog 01.aprila i da se, bez obzira na pad privrednih aktivnosti i zatvaranja mnogobrojnih objekata, prirodni gas troši u količinama do sada nezabilježenim za početak aprila mjeseca.

Sezona grijanja još traje, a po dinamici potrošnje ista odgovara januaru, i kako sigurnost sistema ne smije biti dovedena u pitanje služba održavanja na gasnom sistemu su u pogonu i na način da se ove obaveze izvršavaju kroz formirane timove, te sve činimo da svi potrošači budu uredno snabdjeveni prirodnim gasom.

U slučaju da bilo ko primjeti bilo kakve nepravilnosti u snabdjevanju prirodnim gasom ili dužinom trase gasovoda uoči bilo šta, što može uticati na ispravnost ili uredan rad gasnog sistema, molimo da kontaktira BH-Gasa na telefone 033 724-220 i 061 170 678.

Energetika.ba