Energetika.ba
Gas

Bičakčić: Regulisanje transporta gasa i regulatora na nivou BiH je čisto tehničko pitanje

Autor: Energetika.ba
Bičakčić: Regulisanje transporta gasa i regulatora na nivou BiH je čisto tehničko pitanje

Regulisanje transporta prirodnog gasa i regulatora na nivou Bosne i Hercegovine je čisto tehničko pitanje kojim bi bili riješeni problemi svih međunarodnih gasnih interkonekcija između naše i susjednih zemalja, izjavio je Edhem Bičakčić, predsjednik udruženja elektroenergetičara BiH.

Njegova reakcija uslijedila je nakon što je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH Staša Košarac ustvrdio da su pitanja koja zakon reguliše “napad na ustavne nadležnosti Republike Srpske”.

"Ne radi se ni o kakvom napadu nego o potrebi rješavanja postojećih problema i stvaranju uslova za funkcionisanje tržišta prirodnog gasa, slobodnu trgovinu, kontinuirano snabdijevanje ovim energentom i razvoj osnovne transportne gasne infrastrukture", dodao je Bičakčić za Fenu.

"Uporište za ovakav stav nalazi u činjenici da je formiranje državnih korporacija definisano i Aneksom 9 Dejtonskog sporazuma na čemu se temelji i formiranje državne kompanije Elektroprenos BiH i Državne regulatorne komisije za električnu energiju. Sve dok se to ne riješi na isti način gasna privreda i cijeli sektor će", dodao je Bičakčić, zaostajati u razvoju.

Bosanskohercegovački komitet Međunarodnog vijeća za velike električne sisterme (CIGRE) kojim predsjedava Edhem Bičakčić, kao jedinstvena organizacija elektroenergetičara u našoj zemlji u prošloj godini organizovao je okrugli sto o značaju gasa u procesu tranzicije i dekarbonizacije energetskog sektora.

Vijeću ministara BiH i drugim nadležnim tijelima proslijeđeni su jasni i operativni zaključci u čijoj provedbi bi i oni morali da učestvuju. Na sjednici Upravnog odbora Bh. komiteta CIGRE krajem prošlog mjeseca konstatovano je da zaključci nisu realizovani.

Energetika.ba