Energetika.ba
Gas

Blaga zima spustila cijene plina u Evropi

Autor: Energetika.ba
Blaga zima spustila cijene plina u Evropi
Cijene plina na referentnoj europskoj berzi, nizozemskom TTF-u, spustile su se u prvim danima nove godine na najnižu razinu od kraja prošlogodišnjeg siječnja zahvaljujući blagoj zimi koja je smanjila potrošnju i punim skladištima.

U srijedu nakon podneva plinom se u terminskim ugovorima na TTF-u trgovalo po cijeni od 68.96 eura za megavat-sat. Jutros se nakratko spustila na 67 eura, najnižu razinu od kraja predratnog siječnja 2022. Ruska invazija na Ukrajinu počela je 24. veljače.

Trenutno je više nego upola niža no što je bila na početku decembra. TTF je virtualna burza plina, osnovana 2003. godine. Procvat je doživjela nakon liberalizacije europskog tržišta plina, a zahvaljujući trgovini ukapljenim plinom preotela je britanskom NBD-u titulu referentnog evropskog tržišta, navodi Wikipedia.

Krajem avgusta cijena plina na TTF-u dosegnula je rekordnih 345 eura za megavat-sat, nakon što je Rusija znatno smanjila isporuke zbog radova na održavanju plinovoda. Cijena je ponovo zamjetno ojačala na kraju rujna, nakon obustave isporuka ruskog plina zbog oštećenja plinovoda Sjeverni tok 1 i Sjeverni tok 2 u eksplozijama čiji uzrok još nije objavljen.

Europske vlade pripisale su ih sabotaži, a Danska, Njemačka i Norveška provele su istragu, ali nisu objavile rezultate. Pad cijena plina na nizozemskoj burzi od početka decembra povezan je s neuobičajeno blagom zimom u Europi, koja smanjuje potražnju, ali i punim skladištima. Vlade su ih punile u ljeto, kada su cijene zbog straha za opskrbu bile iznad 100 eura za megavat-sat.

Energetika.ba