Energetika.ba
Gas

Blinken ponovo upozorio Njemačku zbog Sjevernog toka 2

Autor: Energetika.ba
Blinken ponovo upozorio Njemačku zbog Sjevernog toka 2

Američki državni sekretar Antony Blinken rekao je u utorak da je plinovod Sjeverni tok 2, koji se gradi od Rusije do Njemačke, u suprotnosti s interesima Evropske unije i da bi mogao potkopati Ukrajinu.

Njemačka insistira na okončanju izgradnje naftovoda, uprkos kontinuiranom protivljenju SAD-a tokom više od deset godina. Govoreći o svojoj prvoj posjeti NATO-u, Blinken je rekao da bi se trebao sastati sa svojim njemačkim kolegom Heikom Maasom kako bi razgovarao o tom pitanju.

- Predsjednik (Joe) Biden bio je vrlo jasan, vjeruje da je plinovod loša ideja, loš za Evropu, loš za Sjedinjene Države, u konačnici je u suprotnosti s vlastitim sigurnosnim ciljevima EU - rekao je Blinken prilikom susreta sa sekretarom NATO-a generalom Jensom Stoltenbergom.

- Potencijalno može potkopati interese Ukrajine, Poljske i brojnih bliskih partnera i saveznika - rekao je Blinken, rekavši da američki zakon zahtijeva da Washington uvede sankcije kompanijama koje učestvuju u projektu Sjeverni tok 2.

Sjeverni tok 2 zaobići će Ukrajinu, zapadnog saveznika, potencijalno lišavajući je dragocjenih tranzitnih naknada. Također će povećati evropsku energetsku ovisnost o Rusiji i nadmetati se s isporukama američkog ukapljenog zemnog plina.

Gasovod je već izgrađen oko 95 posto, a mogao bi biti gotov do septembra, kažu analitičari koji prate podatke o radovima, prenosi Reuters.

Sjedinjene Države strahuju da bi Rusija mogla koristiti Sjeverni tok 2 za slabljenje država EU povećanjem ovisnosti o Moskvi.

Energetika.ba / FENA