Energetika.ba
Gas

Bosanski Brod - Završena izgradnja dionice gasovoda ispod rijeke Save

Autor: Energetika.ba
Bosanski Brod - Završena izgradnja dionice gasovoda ispod rijeke Save

U „Rafineriji nafte Brod“ danas je realizovana ključna faza projekta gasifikacije -  proveden je gasovod ispod korita rijeke Save, što će omogućiti spajanje gasovoda iz Republike Hrvatske s ranije izgrađenom gasovodnom mrežom na teritoriji Rafinerije nafte Brod.

Postavljanje novog djela direktnog gasovoda izvedeno je savremenom primjenom tehnologije horizontalnog bušenja uz pomoć specijalne opreme i mehanizama, a pri izvođenju radova i ugradnje gasovoda korišteni su najsavremeniji materijali.

Završna faza u izgradnji direktnog gasovoda bit će izgradnja sklopova ventila s obje strane rijeke Save, priključenje na postojeću gasnu mrežu u Rafineriji nafte Brod, ispitivanje gasovoda, prilagođavanje rada sistema upravljanja, te probno puštanje u rad.

Puštanje u rad direktnog gasovoda predviđeno je za drugi kvartal 2021. godine, što odgovara trenutnoj dinamici radova.

Postavljanju direktnog gasovoda ispod Save prethodio je popravak postojećeg cjevovoda Slobodnica - Brod dužine 5,5 kilometara. Dok je s druge strane Save, hrvatski operator gasa, završio izgradnju nove dionice direktnog gasovoda i spojio je na sistem za prenos gasa Republike Hrvatske u blizini sela Slobodnica i dobio dozvolu za priključenje na sistem.

Svi radovi se izvode u skladu s preporukama Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske vezano za  koronavirus kao i mjera koje donosi Republičk štab za vanredne situacije, saopćenoje iz Odjeljenja za marketing "OPTIMA Grupe" d.o.o. Banja Luka.

(FENA)