Energetika.ba
Gas

BP i ADNOC formiraju zajedničku komoaniju u Egiptu

Autor: Energetika.ba
BP i ADNOC formiraju zajedničku komoaniju u Egiptu
Foto: BP

Globalna naftna kompanija BP i državna kompanija Abu Dhabi National Oil Company formirat će zajedničko ulaganje u Egiptu koje će se u početku fokusirati na prirodni plin, rekli su u srijedu.

Zajedničko preduzeće, za koje se očekuje da će biti formirano u drugoj polovini ove godine, biće u 51% vlasništvu BP-a i 49% ADNOC-a, saopćile su kompanije, piše Reuters.

Egipatski joint venture BP-ADNOC prvobitno je bio planiran da bude druga faza saradnje dvije kompanije na istočnom Mediteranu nakon planiranog preuzimanja 50% udjela u izraelskom proizvođaču plina NewMed. Čini se da su pregovori o predloženom sporazumu, koji su prvi put najavljeni u martu 2023. godine, postigli mali napredak, posebno od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra.

Izvršni direktor BP-a Murray Auchincloss rekao je za Reuters prošle sedmice da su razgovori o NewMed-u u toku.

ADNOC, naftni gigant UAE, nastoji da poveća svoje poslovanje sa gasom u zemlji i inostranstvu i nazvao je prirodni gas gorivom za tranziciju ka obnovljivim izvorima energije. BP ima za cilj da smanji proizvodnju nafte i gasa za 25% do 2030. u odnosu na nivoe iz 2019. godine, ali nastavlja da ulaže velika sredstva u fosilna goriva.

Za zajedničko ulaganje, BP će dati svoje interese u tri razvojne koncesije i sporazuma o istraživanju u Egiptu, dok će ADNOC dati proporcionalni novčani doprinos koji se može koristiti za buduće prilike za rast, rekli su.

Egipat pati od spore ekonomske krize i hronične nestašice strane valute te je u pregovorima s Međunarodnim monetarnim fondom da oživi i proširi ugovor o zajmu od 3 milijarde dolara potpisan u decembru 2022.

Veze između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Egipta su jake, pri čemu je zalevska država podržavala Kairo kroz prošle finansijske krize direktnim ubrizgavanjem kapitala i investicijama, a nedavno se fokusirala na potonje.

Koncesije zajedničkog preduzeća će uključivati Shorouk, North Damietta, North El Burg, North El Tabya, Bellatrix-Seti East i North El Fayrouz.

BP posjeduje 10% Shorouka, koji sadrži ogromno polje Zohr, i u potpunosti posjeduje North Damietta, što uključuje polje Atol za proizvodnju plina.

BP ima 50% udjela u North El Burgu, koji sadrži nerazvijeno polje Satis. Ostale tri koncesije su ugovori o istraživanju.