Energetika.ba
Gas

Branković: BiH potrebne nove gasne konekcije

Autor: Energetika.ba

Događaji u Ukrajini ubrzali su redovnu proceduru pripreme tehničke dokumentacije kojom se bavi Federalna vlada i BH-Gas, a oko novih gasnih interkonekcija koje su potrebne Bosni i Hercegovini, kaže zamjenik državnog ministra komunikacija i prometa Nedžad Branković.

Istakao je da su nove konekcije potrebne BiH da bi se tim transportnim putem došlo do novih izvora snabdijevanja gasom i da bi se liberaziralo tržište gasa.

- Projekt 'Južna interkonekcija' je imao svoje faze pripreme i sa današnjim danom pripremljen je da se može raditi tenderska dokumentacija - istakao je Branković.

To je projekt, dodaje, koji BiH povezuje na međunarodni gasni pravac, Jadransko-jonski gasovod, koji se povezuje na zapadnu stranu, sa hrvatskim gasovodom.

- Na južnu stranu gasovod nas povezuje na međunarodnu mrežu, koja nam omogućava snabdijevanje iz Azerbejdžana - pojasnio je Branković.

Istakao je da je danas dogovoreno da se intenziviraju procedure koje su išle redovnim tokom i da se pokuša obezbijediti finansijska konstrukcija za pripremu ovog važnog projekta.

Kazao je da je potrebno osigurati oko 111 miliona eura  rekao je Branković nakon sjednice Predsjedništva SDA u Sarajevu.

Energetika.ba / FENA