Energetika.ba
Nekoliko je uzroka

Brazilski uvoz plina pao na rekordno nizak nivo

Autor: Energetika.ba
Brazilski uvoz plina pao na rekordno nizak nivo
Foto: Unsplash

Energetski miks južnoameričke države oslanja se na vodu, ali jača i domaća proizvodnja plina.

Prema podacima brazilske Nacionalne agencije za naftu, prirodni plin i biogoriva (ANP), uvoz prirodnog plina u tu zemlju prošle je godine pao na najnižu razinu u čak 20 godina.

Brazilski uvoz prirodnog plina pao je na 6,5 milijardi kubičnih metara, a zemlja jača svoje hidroenergetske kapacitete, kao i solarne i vjetroelektrane.

Trend je jasan: Brazil dosljedno uvozi sve manje i manje količine prirodnog plina od 2015. — s izuzetkom skoka 2021. kada je jaka suša utjecala na njegove proizvodnju hidroelektrana.

Uz to, nacionalna naftna kompanija, Petrobras predvidjela je velika kapitalna ulaganja od 102 milijarde dolara za 2024.-2028., što je povećanje od 31% u odnosu na plan od 2023.-2027. Petrobras je od tog budžeta 72 milijarde dolara namijenio za istraživanje i proizvodnju.

Državna naftna kompanija je ranije rekla da planira postati četvrti najveći svjetski proizvođač nafte do 2030. godine.

Petrobras je bio pod pritiskom da poveća svoju proizvodnju prirodnog plina kako bi smanjio njegovu cijenu za potrošače, a nekoliko novih proizvodnih projekata trebalo bi započeti početkom ove godine.

Brazil se oslanja na hidroelektrane za 66% do 75% ukupne proizvodnje električne energije, međutim, 2015. i 2021. jake suše utjecale su na sposobnost Brazila da proizvodi energiju iz ovog izvora.

Brazil se oslanjao na plinsku energiju kako bi popunio deficit, kupujući većinu onoga što mu je potrebno od Bolivije, Sjedinjenih Država i drugih zemalja, piše Oilprice.