Energetika.ba
Ultimatum Mađarske urodio plod

Bugarska morala ukinuti namete na transport ruskog plina

Autor: Energetika.ba
Bugarska morala ukinuti namete na transport ruskog plina
Foto: Agencije

Uprkos prekidima zbog protivljenja opozicije, glasanjem je ukinuta dodatna naknada za transport ruskog plina kroz Bugarsku i prihvaćen amandman kojim se ubrzava ukidanje ograničenja na uvoz ruske nafte, što prvenstveno pogoduje rafineriji Lukoil Neftohim.

Dodatni porez na ruski plin ukinut je nakon što je Mađarska najavila da će staviti veto na ulazak Bugarske u schengensku zonu.

Vladin potez u oktobru da uvede namet za smanjenje profita ruskog Gazproma izazvao je zabrinutost zbog visokih cijena i poremećaja u opskrbi diljem jugoistočne Evrope.

Dok Bugarska još nije naplatila račune korisnicima svog mrežnog operatera, mađarske su vlasti to označile kao "neprijateljski korak" i pozvale EU na istragu te odluke.

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijarto ranije danas najavio je da će Mađarska staviti veto na ulazak Bugarske u schengensku zonu ukoliko ne ukine tranzitnu taksu za ruski plin.

"Rekli smo Bugarima da ćemo, ako zadrže ovaj porez, ako ugroze sigurnost mađarske opskrbe energijom, staviti veto na njihov ulazak u Schengen", rekao je Szijarto, prenosi Reuters.