Energetika.ba
Gas

Čak 65 odsto svih rezervi plina u Norveškoj još nije iskorišteno

Autor: Energetika.ba
Čak 65 odsto svih rezervi plina u Norveškoj još nije iskorišteno

Norveška još uvijek ima ogromne rezerve prirodnog plina, koje bi kompanije za istraživanje i proizvodnju trebale nastojati iskoristiti i tako doslovno "ne ostaviti niti jedan kamen neprevrnut" u određivanju je li isplativo proizvoditi s trenutnom tehnologijom, saopćio je u srijedu norveški regulator za naftu.

Norveška je nakon prestanka dominantnog uvoza plina iz Rusije, postala najveći pojedinačni opskrbljivač Evrope, izvezavši 120 mlrd. m3 plina 2022. osiguravši 44% opskrbe u drugom kvartalu ove godine plinovodima, te još 3,3% u formi ukapljenog plina. Velik dio preostalih rezervi prirodnog plina na norveškom kontinentalnom pojasu nalazi se u uskim rezervoarima niske propusnosti, što otežava njihovu proizvodnju, naveo je Norveški direktorat za naftu (NPD).

Regulator je, međutim, pozvao kompanije "da ne ostave kamen neprevrnut" i utvrde je li moguće proizvesti preostale resurse na profitabilan način korištenjem postojeće tehnologije.

Razmišljanje i rad na više frontova

"Uprkos značajnoj neizvjesnosti povezanoj s količinom plina o kojoj govorimo, nivoom troškova i budućim cijenama plina, naši izračuni pokazuju da su uključene vrijednosti značajne. Često je skupo implementirati tehnologiju, a profitabilnost može biti marginalna. Potičemo kompanije da razmišljaju izvan okvira i rade na više područja – i time postignu potencijalnu ekonomiju razmjera", rekao je Arne Jacobsen, NPD pomoćnik direktora za tehnologiju, analize i suživot.

Ranije ove sedmice regulator je rekao da je mapiranje resursa koje je proveo pokazalo da oko 65% svih zaliha plina u norveškom pojasu još nije proizvedeno.

Norveška povećava svoju proizvodnju prirodnog plina što više i što brže može, kako bi isporučila više plina Evropi, koja započinje drugu zimu zaredom s ozbiljno smanjenom opskrbom plinom iz ruskih plinovoda. Prošli je mjesec, primjerice, Equinor najavio novo komercijalno isplativo otkriće plina u blizini proizvodnog polja koje se može pokrenuti i isporučivati plin u Evropu već ove godine.

(Energetika.ba)