Energetika.ba
Gas

Centrotrans za gradski prevoz u Sarajevu nabavio šest novih autobusa na plin

Autor: Energetika.ba
Centrotrans za gradski prevoz u Sarajevu nabavio šest novih autobusa na plin
"Nakon kupovine autobusa koji kao pogonsko gorivo koriste CNG plin, Centrotrans ide korak dalje i za Javni prijevoz putnika u Kantonu Sarajevo nabavljeni su novi autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste ukapljeni plin LPG", saopćeno je iz Centrotransa.

Kako se ističe u saopćenju kompanije, u skladu sa planom investicija kao i radi proširenja poslovnih aktivnosti koje za cilj imaju da se putnicima ponudi kvalitetan i udoban prijevoz izvršena je kupovina šest zglobnih autobusa.

"Kako bi se smanjila količina štetnih izduvnih gasova koji negativno utječu na okolinu u Kantonu Sarajevo, a posebno u zimskom periodu, donijeta je odluka da se autobusi koji saobraćaju na gradskim linijama kontinuirano mijenjaju sa ekološki prihvatljivim vozilima. Pokazalo se da su autobusi na plin, pored ekološke prihvatljivosti, moderniji, udobniji, imaju manji intenzitet buke. Riječ je o vrhunskim autobusima, njemačkog proizvođača MAN, a koji svojim kvalitetom i uslugama ispunjavaju europske standarde u javnom prijevozu putnika", kažu iz Centrotransa.

Ističe se da su novi autobusi opremljeni su sa EVV motorom za maksimalnu ekonomičnost i zaštitu okoline u najvećoj mogućoj mjeri uz standardnu opremu kao što je klima i rampa za olakšan ulaz i izlaz putnicima sa otežanim kretanjem kao i korisnicima invalidskih i dječijih kolica, uz posebno obilježena mjesta u vozilu za ove kategorije putnika.

"Autobusi posjeduju vanjske i unutrašnje linijske displeje, a sigurnost će povećati i četiri unutrašnje kamera za nadzor. Cilj kupovine novih autobusa je moderan i kvalitetan vozni park koji može zadovoljiti potrebe naših korisnika", zaključuju iz Centrotransa.

Energetika.ba