Energetika.ba
Gas

Cijena plina u Evropi pala na nivo od prije rata u Ukrajini

Autor: Energetika.ba
Cijena plina u Evropi pala na nivo od prije rata u Ukrajini

Cijene evropskog prirodnog plina ove sedmice su pale na isti nivo koji je zabilježen prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je uzrokovala da cijene ovog energenta vrtoglavo porastu uglavnom zbog straha od nestašice tokom zime.

Terminska isporuka prirodnog plina u prvom mjesecu prema Dutch Title Transfer Facility, referentnom ugovoru u Evropi, pala je tokom posljednih sedmica na cijenu ispod 77 eura po megavat satu, što je cijena koja nije viđena od februara.

U četvrtak ujutro se trgovalo po cijeni od oko 81,5 eura.

Na svom vrhuncu tokom augusta, europske cijene plina premašile su 345 eura/MWh jer je Rusija podigla cijenu izvoza prirodnog plina ostatku kontinenta kao odgovor na kaznene sankcije EU, a vrtoglavo visoke temperature tokom ljeta potaknule su potražnju, ali i smanjile ponudu.

Nagli porast cijena doveo je do velikog porasta cijene za električnu energiju u domaćinstvima i potaknuo krizu ostalih životnih troškova na većem dijelu kontinenta.

Međutim, neuobičajeno toplo vrijeme tokom zime u većem dijelu sjeverozapadne Europe smanjilo je potražnju za grijanjem i omogućilo kontinentu da popuni svoje zalihe plina.

Energetika.ba