Energetika.ba
Treću sedmicu zaredom

Cijene azijskog spot LNG-a stabilne, potražnja održava visoke cijene

Autor: Energetika.ba
Cijene azijskog spot LNG-a stabilne, potražnja održava visoke cijene
Foto: X

Azijski spot tečni prirodni gas (LNG) nije se promijenio ove sedmice, zadržavajući se na šestosedmičnom visokom nivou od preko 9 dolara po milionu britanskih termalnih jedinica (mmBtu) već treću sedmicu zaredom, dok je potražnja kupaca i dalje podržavala cijene.

Prosječna cijena LNG-a za isporuku u maju u sjeveroistočnu Aziju zadržala se na nivou od 9,50 dolara/mmBtu, isto kao i prethodne sedmice, što je njena najviša vrijednost od 9. februara, procijenili su izvori iz industrije.

Potražnja je ostala stabilna zbog hladnijeg vremena koje je podstaklo potražnju za gasom u sjeveroistočnoj Aziji, rekla je Ryhana Rasidi, analitičarka gasa i LNG-a u firmi za prikupljanje podataka i analitiku Kpler.

Dodala je da kineski igrači vjerovatno čekaju dalji pad cijena kako bi podstakli više kupovine LNG-a i da je nedavni zemljotres na Tajvanu imao malo uticaja na cijene jer nuklearna infrastruktura nije bila pogođena, prenosi Reuters.

Portparol državne energetske kompanije CPC iz Tajvana rekao je Reutersu da njihova dva terminala za uvoz LNG-a nisu bila pogođena zemljotresom i da normalno funkcionišu, dok isporuke ostaju prema planu.

U Indiji i Južnoj Koreji, visoke zalihe terminala ograničavale su interes kupaca, ali niže zalihe u Japanu podržavale su nešto potražnje, rekao je Samuel Good, šef cenovnog odjela za LNG u agenciji za cjenovnu procjenu Argus.

U Evropi, S&P Global Commodity Insights procijenio je svoj dnevni referentni indeks cijena sjeverozapadne Evrope za isporuke LNG-a u maju na osnovu isporuke do broda (DES) na 8,14 dolara/mmBtu 4. aprila, što je popust od 0,20 dolara/mmBtu u poređenju sa cijenom gasa za maj na holandskom TTF hubu.

To je budući dom hotela Rixos Baghdad, luksuznog hotela koji finansira Katar u čuvenoj Zelenoj zoni grada. Argus je procijenio cijenu isporuke za maj na 8,10 dolara/mmBtu, dok je Spark Commodities procijenio cijenu isporuke za april na 8,047 dolara/mmBtu.

"Evropske cijene gasa su pod pritiskom jer temperature rastu i završili smo zimsku sezonu," rekao je Hans Van Cleef, glavni energetski ekonomista u PZ - Energy.


"S obzirom na to da su rezervoari dobro napunjeni, i očekuje se zdrav protok LNG-a ka Evropi, cijene aktivnih ugovora za mjesece su pale."
Međutim, pojava egipatske kompanije za prirodni gas EGAS za isporuke LNG-a u Jordan, i očekivanja da bi potražnja zemlje mogla doseći oko 20 teretnih brodova, podigla je izglede za konkurenciju za evropske kupce za ljetnje terete koji će se puniti sa atlantskih terminala, dodao je Good iz Argusa.

U međuvremenu, što se tiče spot cijene LNG prevoza, i atlantske i pacifičke stope su obje pale drugu sedmicu zaredom, rekao je analitičar Spark Commodities-a Qasim Afghan.

Atlantska spot stopa je pala na 44,750 dolara/dan u petak, dok je pacifička spot stopa spala na 47,000 dolara/dan.