Energetika.ba
podstiče potražnju

Cijene LNG rekordno porasle uslijed toplog vremena

Autor: Energetika.ba
Cijene LNG rekordno porasle uslijed toplog vremena
Foto: Unsplash

Azijske spot cijene ukapljenog prirodnog gasa (LNG) su ove sedmice porasle na najviše nivoe od januara, jer je vruće vrijeme širom regije povećalo potražnju za superohlađenim gorivom, te je pratilo rast cijena gasa u Evropi usljed održavanja i nižeg prinosa vjetroelektrana.

Prosječna cijena LNG-a za isporuku u sjeveroistočnu Aziju u julu porasla je na 10,90 dolara po milionu britanskih termalnih jedinica (mmBtu), u odnosu na 10,50 dolara/mmBtu prethodne sedmice, što su najjači nivoi od 5. januara, procjenjuju izvori iz industrije.

„Cijene isporučene u Aziju su blago porasle posljednjih dana jer je potražnja od strane kupaca iz jugoistočne Azije i rast cijena u Evropi u protekla tri dana pružila podršku,“ rekao je Samuel Good, šef odjela za cijene LNG-a u agenciji za određivanje cijena Argus.

Dodao je da bi prognoze iznadprosječnih temperatura u sjeveroistočnoj Kini za naredni mjesec mogle povećati proizvodnju električne energije na gas kako bi se zadovoljila veća potražnja za hlađenjem u energetskom sektoru.

Očekuje se da će i komunalne službe u Indiji tražiti dodatne spot količine LNG-a za isporuku u junu i julu zbog trenutnog toplotnog vala, rekao je analitičar Rystad Energy-a Masanori Odaka u bilješci.

U međuvremenu, PetroVietnam Gas je u četvrtak saopštio da je primio svoj treći LNG teret ove godine za proizvodnju električne energije uslijed rastuće potražnje zbog toplotnih valova, prenosi Reuters.

Dodatno, čini se da tržište nije obraćalo pažnju na nestanak struje u kompleksu Bintulu LNG u vlasništvu malezijske Petronas, dodao je Good iz Argusa, napominjući da se čini da postrojenje nastavlja s nekim utovarima dok se problem ne riješi.

U Evropi se očekuje da će cijene gasa ostati stabilne naredne sedmice, pod pritiskom iznadprosječnih temperatura i stabilnih tokova kroz cjevovode, ali uz podršku nesigurnosti u proizvodnji energije iz obnovljivih izvora i smanjenih tokova plina u Sabine Pass LNG u SAD-u, rekla je Ana Subasic, analitičarka za prirodni gas i LNG u firmi za podatke i analitiku Kpler.

S&P Global Commodity Insights procijenio je svoju dnevnu referentnu cijenu za LNG u Sjeverozapadnoj Evropi (NWM) za terete isporučene u julu na osnovi ex-ship (DES) na 9,649 dolara/mmBtu 16. maja, što je popust od 0,15 dolara/mmBtu u odnosu na julske cijene gasa na holandskom TTF hubu.