Energetika.ba
Gas

Cvijanović: Vraćamo se projektu izgradnje gasovoda kroz RS

Autor: Energetika.ba
Cvijanović: Vraćamo se projektu izgradnje gasovoda kroz RS

Republika Srpska se vraća projektu izgradnje gasovoda kroz RS, koji je ranije bio najavljivan u okviru projekta Južni tok.

Kako je rekla Željka Cvijanović, predsjednica RS, Milorad Dodik, tadašnji predsjednik RS, je prije nekoliko godina najavio projekt izgradnje gasovoda, a da je sad došlo vrijeme da se on realizuje.

"Sad se ponovo vraćamo temi izgradnje magistralnog gasovoda kroz RS, a samim time i iz sekundarnih gasovoda kroz lokalne zajednice. To će biti veliki projekat koji će svakako mobilisati cijelo drušvo ali i stvarati pretpostavke za bolju privredu", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će u oblasti energetike biti realizovane i izgradnje hidrocentrala sa Srbijom Foča i Buk Bijela.

"Brine nas veliki odliv stanovništva"

Brine nas veliki odliv stanovništva, ali postoje mjere pomoći porodiljama, porodicama, studentima i drugim kategorijama da se situacija popravi, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica RS.

Ona je rekla da se u narednom periodu moraju pokrenuti aktivnosti u smjeru reformi obzirom da, kako je rekla, postoji disproporcija broja zaposlenih u javnom i u realnom sektoru.

"Moraju se povećavati plate. Zadovoljna sam što smo u prošloj vladi mogli svima da povećamo plate i ljudima koji su zaposleni u realnom sektoru kao i u javnom sektoru. Sada se pravi pretpostavka da u budućem periodu uz dogovor s socijalnim partnerima radimo na povećanju plata u privatnom sektoru", rekla je Cvijanovićeva.

Energetika.ba / NN