Energetika.ba
Gas

Dačić: Evropa hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grijala

Autor: Energetika.ba
Dačić: Evropa hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grijala

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i potpredsjednik Vlade Ruske Federacije Jurij Borisov razgovarali su o pripremama za posjetu predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru sljedeće godine, kao i o narednom zasjedanju Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju.

Dačić je nakon sjednice Komiteta kazao da je bilo riječi i o saradnji u oblasti energetike, što je, kako kaže, za Srbiju prije svega pitanje energetske bezbjednosti, odnosno kako će dolaziti do gasa u narednom periodu.

"To je za nas i političko pitanje, jer od toga zavisi i kvalitet života građana, ali i funkcionisanje privrede i zato smo veoma zainteresovani kako će se na kraju raspetljati Gordijev čvor u vezi s nekadašnjim južnim tokom, sadašnjim Turskim, te da li Evropa daje dozvole ili ne, imajući u vidu da tu važe dvostruki aršini - kada je riječ o Sjevernom toku sve može, a kada je riječ o južnom - ne može", kaže Dačić.

Dodao je da to znači da građani Njemačke, Skandinavije i tog dijela Evrope mogu da se griju, a da u Srbiji ne možemo.

"Oni mogu da uzimaju ruski gas, a mi ne možemo. To su dvostruki aršini. Putin je jednom rekao, kada su govorili da Njemačka i drugi neće ruski gas iz političkih razloga, da ako neće da uzmu ruski gas, uzeće ruska drva. Eto sada šta radi Evropa, ona hoće ruski gas, a Srbija da uvozi ruska drva da bi se grijali", kaže Dačić.

Naveo je da su razgovarali i o saradnji u oblastima transporta, infrastrukture, željeznice, kao i saradnji o daljoj liberalizaciji trgovine, odnosno o zaključivanju novog jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa evroazijskom ekonomskom unijom.

Dačić je političke odnose Rusije i Srbije ocijenio najvišom ocjenom i to ne samo kad je riječ o nivou na kom se obavljaju razgovori, već su to, kako je rekao, odnosi prijateljstva na najvišem nivou, kakva je i međusobna podrška i razumijevanje dvije države i dva naroda.

Kazao je da su ekonomski odnosi u usponu i naveo da je robna razmjena u ovoj godini, u prvih devet mjeseci već gotovo dostigla robnu razmjenu iz prošle godine.

"Tokom prošle godine robna razmjena je bila oko 2,6 milijardi dolara, a u prvih devet mjeseci ove godine je to već oko 2,3 milijarde dolara. Očekuje se da to premaši prošlogodišnji rezultat", kazao je Dačić i dodao da je prošle godine izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju bio oko 350 miliona dolara, što je 17 puta više u odnosu na 2005. godinu.

Dodao je da robna razmjena može da bude još veća i da se teži da ona dostigne četiri milijarde dolara godišnje, te da imajući u vidu probleme i sankcije Rusiji sada su na putu toj cifri.

Borisov je naveo da su danas dogovarali i sporazume koji bi mogli biti potpisani tokom posjete predsjednika Putina Srbiji i naveo da bi jedan od njih mogao da bude i u vezi Turskog toka.

Naši odnosi su tradicionalno dobri i imamo posebnu saradnju sa Srbijom, kazao je Borisov i dodao da su zajedno konstatovali da ove godine robna razmjena dinamično raste.

"Politički odnosi su na izuzetno visokom nivou, a danas smo razmotrili konkretne sporazume koji će biti potpisani tokom posjete Vladimira Putina Srbiji. Mi dijelimo interesovanje Srbije u razvoju projekta Turski tok i na svaki način ćemo doprinosti realizaciji kao jednoj od mogućih varijanti izgradnju drugog kraka do Srbije, Mađarske i Austrije", kazao je Borisov, prenosi Tanjug.

Dodao je da to predviđa i izgradnju velikog gasnog skladišta od milijardu kubika i kazao da u oblasti elektroenergetike aktivno rade ruske kompanije na modernizaciji srpskog energetskog sistema, prvenstveno obnavljanje hidroelektrana i toplana.

Razmotrena su i pitanja o lokalizaciji ruskih industrijskih tehnologija u Srbiji, kaže Borisov i dodaje da tu veliku perspektivu imaju ruske kompanije, kao i da su se dotakli pitanje ruske avio gradnje na srpskom tržištu.

"Nova stranica u našim odnosima je u sferi mirovnog atoma. Sada je u pripremi sporazum za koji se nadamo da će biti potpisan tokom posjete Putina Srbiji, a taj sporazum se odnosi na različite aspekte saradnje u sferi mirovnog atoma za medicinske potrebe", kazao je Borisov.

Energetika.ba