Energetika.ba
Gas

Dačić: Zapad vrši pritisak na Beograd zbog ruskog gasovoda

Autor: Energetika.ba
Dačić: Zapad vrši pritisak na Beograd zbog ruskog gasovoda
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je da Zapad vrši pritisak na Beograd zbog razvoja odnosa sa Rusijom i drugim zemljama, a da je glavni uzrok političkog pritiska ruski gasovod iako "niko drugi ne nudi gas".

Dačić je dodao da je Beograd već navikao da na njega vrše pritisak iz inostranstva.

"Otporni smo na pritisak. Zapad će imati primjedbe na svaku temu. Uveli smo bezvizni režim sa Kinom - Zapad je protiv. Uveli smo ga sa Indijom i Indonezijom - Zapad je protiv. Sa Rusijom - opet protiv. Potpisujemo dogovor o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom - takođe je nezadovoljan", rekao je Dačić za "Russia Today".

On je ocijenio da Zapad se ne protivi kada Hrvatska, Mađarska, Njemačka imaju prijateljske odnose sa Kinom, a da takve situacije ne odgovaraju samo sa Srbijom, naglasivši da se prema Beogradu primjenjuju dvostruki standardi.

"Njemačka i sjevernoevropske zemlje mogu da koriste gas koji teče kroz `Sjeverni tok`, a Srbi ne treba da kupuju ruski gas - on na njih negativno utiče. To jest, na Nijemce i druge ne utiče. Dvostruki standardi. A, mi se sa njima stalno suočavamo", kaže Dačić.

Dačić je istakao da je Srbija već počela da polaže 400 kilometara gasovoda "Turski tok" i izrazio nadu da će u Bugarskoj sve biti u redu i da neće biti prepreka.

Projekat "Turski tok" podrazumijeva izgradnju gasovoda koji se sastoji iz dva kraka, kapaciteta od po 15,57 milijardi metara kubnih, prenosi Srna.

Prvi krak je predviđen za isporučivanje gasa turskim potrošačima, a počeće da radi tokom ove godine.

Drugi krak je namijenjen za snabdijevanje zemalja južne i jugoistočne Evrope, a njegovo puštanje u rad planirano je za ovu godinu.

Energetika.ba