Energetika.ba
Gas

Danci bi mogli odložiti završetak radova "Sjevernog toka 2"

Autor: Energetika.ba
Danci bi mogli odložiti završetak radova "Sjevernog toka 2"

Završetak gasovoda "Sjeverni tok 2" mogao bi da bude odložen za osam mjeseci i da košta dodatnih 660 miliona evra (740 miliona dolara).

Zastoj u izgradnji je zbog obezbjeđivanja neophodnih dozvola iz Danske, saopštio je danas operater gasovoda, kompanija "Sjeverni tok 2 AG".

Gasprom je završio više od 70 odsto projekta "Sjeverni tok 2", kojim bi se ruski gas ispod Baltičkog mora dopremao do Evrope, ali od aprila 2017. čeka na dobijanje dozvola danskih vlasti za polaganje cjevovoda u dužini od 147 do 175 km u teritorijalnim vodama Danske.

Gasovod, koji će, prema najavama, udvostručiti godišnji kapacitet postojećeg gasovoda "Sjeverni tok" noseći 55 milijardi kubnih metara godišnje, trebalo bi da prolazi kroz teritorijalne vode Finske, Švedske, Danske i Njemačke. Od svih zemalja kroz čije vode prolazi je dobio odobrenje, osim od Danske, prenosi agencija Rojters.

Kompanija "Sjeverni tok 2 AG" je vlastima u Kopenhagenu podnijela prijedlog za dvije rute u teritorijalnim vodama Danske, od kojih je prvi podnijet prije više od dvije godine.

Međutim, danska Agencija za energetiku je u martu ove godine zatražila od kompanije "Sjeverni tok 2 AG" da razmotri i treću, "alternativnu rutu” i da izvrši procjenu njenog ekološkog uticaja.

Ruska kompanija je zahtjev za trećom rutom okarakterisala kao "namjeran pokušaj odlaganja završetka projekta", te je u žalbi podnijetoj danskim vlastima u aprilu navela da su troškovi vezani za novi zahtjev za trećom rutom već premašili više od 100 miliona evra.

Prema tom žalbenom pismu, u koje je Rojters imao uvid, zahtjev za razmatranjem treće rute mogao bi da prouzrokuje kašnjenja u trajanju do osam mjeseci i dodatne troškove u iznosu od 560 miliona evra. Početni budžet za projekat je bio 9,5 milijardi evra.

"Odlaganje projekta rezultiraće značajnim finansijskim gubitkom za Sjeverni tok 2", navodi se u pismu, u kojem se danski Apelacioni odbor za energetiku poziva da poništi zahtjev energetske agencije.

Osim Gasproma, polovinu sredstava za finansiranje "Sjevernog toka 2" obezbeđuju njemačke kompanije Uniper i BASF-ova jedinica Vinteršel, zatim anglo-holandska kompanija Shell, austrijski OMV i francuski Anži.

Kompanija "Sjeverni tok 2 AG" je saopštila u maju da će projekat biti završen 2020. godine, a ne krajem 2019. godine, zbog odlaganja u dobijanju dozvola od Danske.

Gasovod u dužini od 1.230 km, koji je trenutno u izgradnji, našao se u više navrata na udaru kritika SAD i nekoliko istočnoevropskih, nordijskih i baltičkih zemalja, koje smatraju da će njegova realizacija samo povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa.

Vremenski okvir projekta, kojim rukovodi državna ruska kompanija Gasprom, od ključnog je značaja i za budućnost ugovora između Moskve i Kijeva o tranzitu gasa, koji ističe krajem ove godine.

( Tanjug)