Energetika.ba
Gas

Direktor toplane u Nišu: Nema grijanja ni da bude minus 20

Autor: Energetika.ba
Direktor toplane u Nišu: Nema grijanja ni da bude minus 20

Gradska toplana u Nišu uprkos niskim temperaturama neće ponovo grijati korisnike, jer je već započela remont postrojenja, saznaje agencija Beta od direktora tog preduzeća Predraga Milačića.

On je rekao da to preduzeće i bez remonta "pravno" ne bi moglo da nastavi grijnu sezonu čak ni kada bi napolju bilo minus 20.

"Gradskom Odlukom o načinu proizvodnje, distribucije i snabdijevanja toplotnom energijom propisano je da grijna sezona traje najduže do 3. maja. Nakon toga kreće remont postrojenja i period kada građani mogu da se prijavljuju za isključenje sa mreže", izjavio je Milačić.

Prema njegovim riječima, kada bi toplana grijala nakon 3. maja, korisnici bi imali pravo da traže da im se ti troškovi ne naplate.

U Nišu je jutros izmjereno svega pet stepeni Celzijusovih, a prema prognozi meteorologa maksimalna temperatura danas neće preći 10 stepeni.

Ne radi ni toplana u Novom Pazaru

Gradska toplana u Novom Pazaru nije u mogućnosti da ponovo pokrene isporuku toplotne energije, iako je vrijeme prilično hladno za ovo doba godine, rečeno je novopazarskom radiju Sto plus u tom preduzeću.

U Toplani kažu da nisu u mogućnosti da pokrenu grijanje jer su počeli radove hemijskog čišćenja i pranja kotlova.

"Grijna sezona zvanično je završena 15. aprila, ali je zbog vremenskih prilika bila produžena do 20. aprila. U međuvremenu, počeli smo hemijsko čišćenje i pranje kotlova, tako da nismo u mogućnosti da obavljamo isporuku toplotne energije", rečeno je u toplani.

Grijna sezona nastavljena u Šapcu, Pirotu i Čačku

Iako je grijna sezona u Pirotu završena još 15. aprila, danas su u stambenim zgradama u tom gradu radijatori bili topli zbog niskih temperatura.

Direktor Javnog preduzeća "Gradska toplana" Bratislav Ćirić rekao je agenciji Beta da su danas grijali svoje korisnike na osnovu posebne odluke u dogovoru sa lokalnom samoupravom.

"U obavezi smo da grijemo do 3. maja ukoliko su temperature manje od 12 stepeni. Zbog niskih temperatura za današnje grijanje donijeta je posebna odluka", rekao je Ćirić.

U Toplani su u pripravnosti da griju ukoliko je to potrebno i poslije grijne sezone.

Javno komunalno preduzeće za grijanje u Čačku nastavilo je danas grijnu sezonu u tom gradu zbog hladnog vremena.

U Čačku je danas u 11 sati izmjereno osam stepeni.

Direktor JKP-a Branko Ćalović rekao je novinarima da je iz Srbijagasa obezbjeđeno dovoljno gasa za nastavak grijanja stanova i poslovnog prostora koji se griju na daljinsko grijanje.

Grupa roditelja djece koja pohađaju dječije vrtiće u Čačku zatražili su juče otvorenim pismom da se grijna sezona u vrtićima nastavi zbog hladnog vremena i nemogućnosti obdaništa da uključe alterantivno grijanje.

Grijna sezona u Čačku počela je 15. oktobra i završena je 30 aprila.

Javno komunalno preduzeće "Toplana-Šabac" danas je ponovo aktiviralo grijanje zbog niskih temperatura.

Direktor Toplane Šabac Slobodan Jerotić rekao je agenciji Beta da je jutros zabilježena temperatura ispod sedam stepeni, ali da je zbog vjetra i vlažnog vazduha subjektivni osjećaj da je mnogo niža.

"Sezona je završena 3. maja, ali smo zbog ovih vremenskih prilika počeli ponovo da grijemo. Od 10 sati sistem je u funkciji. Imali smo malo problema jer je sve podešeno da se 'ugasi' kada prođe grijna sezona pa smo morali da idemo od podstanice do podstanice, i tako premostimo sistemske probleme", rekao je Jerotić.

Šabačka toplana zagrijava 478.000 kvadratnih metara poslovnog i stambenog prostora, a danas je bilo toplo u 8.000 stanova.

Energetika.ba / BETA