Energetika.ba
Gas

Đugum: Zenica u urbanom dijelu mora ugalj zamijeniti prirodnim gasom

Autor: Energetika.ba
Đugum: Zenica u urbanom dijelu mora ugalj zamijeniti prirodnim gasom

U sklopu konferencije pod nazivom „Dani primjene prirodnog gasa – Zenica 2019“, direktor Istraživačko-razvojnog centra za gasnu tehniku iz Sarajeva (IGT) dr. Adnan Đugum prezentirao je danas Studiju i idejno rješenje snabdijevanja prirodnim gasom grada Zenice, koju je sačinio IGT.

Đugum je podsjetio kako je u tom gradu samo kompanija „ArcelorMittal“ priključena na postojeći gasni sistem, na koji bi se uskoro trebala priključiti i Kantonalna bolnica Zenica (KBZ).

- Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), u sklopu kredita KBZ-u za projekt Energetske efikasnosti, odobrila je i milion eura granta za priključenje na gasovod. To je jedna izvanredna ideja, jer taj milion eura može da osigura dovod gasa sa glavne Mjerne regulacione stanice, koja će se praviti u naselju Kanal, odmah pored stanice BH Gasa - napominje Đugum, koji dodaje kako je konferencija i organizirana s ciljem popularizacije gasa kao ekološki prihvatljivog fosilnog goriva.

-Cilj je da pokažemo kako prirodni gas može da doprinese smanjenju zagađenja- prvenstveno sumpordiksidom (SO2) i lebdećim česticama, a što je i najveći problem u Zenici.

Gas je dosta povoljniji od električne energije, skuplji je od uglja, ali benefiti korištenja gasa prevazilazi razliku u cijeni - smatra Đugum te napominje kako je Zenica već krenula u projekte gasifikacije.

U sklopu idejnog rješenja gasifikacije Zenice, napominje Đugum, prezentirana je i ideja „izgradnja dva prstena visokog pritiska“, čime bi osigurali adekvatno snabdijevanje dijelova grada koji nisu pokriveni centralnim grijanjem.

Sve bi kotlovnice, napominje Đugum, u dogledno vrijeme trebale preći na korištenje gasa kao energenta, te dodaje da je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović najavio kako ima namjeru da zabrani korištenje uglja u gradu.

- Imamo već neka iskustva u Evropi sa takvim načinom rada. Vidjeli smo primjer njemačkog Berlina, koji je značajno smanjiio emisije uvođenjem gasa umjesto uglja te poljskog Krakova, koji je upravo zabranio korištenje uglja - napominje Đugum, koji je dodao da je Krakov imao sudske postupke i borbe, ali se uspio izboriti.

Zenica, zbog temperaturnih inverzija i nemogućnosti prirodnog odvođenja zagađujućih materija tokom zime, mora zaobići upotrebu uglja u svojim urbanim dijelovima.

Direktor JP Zenica Gas Sandino Rizvanović najavio je kako će gas biti ponuđen svim industrijskim pogonima te domaćinstvima, koja bi gas mogla dobiti 2021. godine.

Energetika.ba / FENA