Energetika.ba
Gas

Dobavljači plina u Njemačkoj pod istragom

Autor: Energetika.ba
Dobavljači plina u Njemačkoj pod istragom

Njemački regulator izvijestio je da je pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li skupina dobavljača plina podešavanjem cijena omogućila zloupotrebu cjenovnog limita i državne pomoći. Berlin je izdvojio 200 milijardi eura kako bi kompanijama i kućanstvima pomogao da se nose s rekordno visokim računima za struju i plin.

Regulator za zaštitu tržišnog natjecanja sumnja na to da je skupina dobavljača plina podešavala cijene za krajnje potrošače koji su time stekli pravo na državnu pomoć, iako su cijene na tržištima u međuvremenu pale. "Propisi zabranjuju formiranje cijena za krajnje potrošače koje rezultira neopravdanim zahtjevima za državnom pomoći", upozorio je Bundeskartellamt.

"Opravdano sumnjamo na to da su cijene naplaćene krajnjim potrošačima možda objektivno neutemeljene i odlučili smo to rasvijetliti", rekao je u priopćenju čelnik regulatora za zaštitu tržišnog natjecanja Andreas Mundt najavivši provjere i u sektoru grijanja i struje.

"Iako se ne sumnja na sve, ubuduće ćemo redovno i sustavno pratiti sve podatke koje kompanije dostavljaju o nadoknadi troškova", dodao je Mundt. Regulator nije u priopćenju naveo imena dobavljača plina, rekavši tek da je pod povećalom "dvoznamenkast broj tvrtki u plinskom sektoru".

Energetika.ba / Hina