Energetika.ba
Gas

EnBW više nego udvostručuje 9-mjesečnu prilagođenu neto dobit

Autor: Energetika.ba
EnBW više nego udvostručuje 9-mjesečnu prilagođenu neto dobit

Njemački EnBW (Energie Baden-Württemberg AG) u ponedjeljak je izvijestio o prilagođenoj neto dobiti od 2,36 milijardi eura (2,52 milijarde dolara) za period januar-septembar, što je više nego dvostruko u odnosu na rezultat godinu dana ranije, navodeći pozitivnu proizvodnju električne energije i trgovinu kao pokretače.

Neto profit u poređenju sa 1,10 milijardi eura godinu dana ranije, navodi se u saopćenju kompanije, u velikoj mjeri potvrđujući preliminarne podatke objavljene pre dvije sedmice, na osnovu kojih je podiglo svoje godišnje smjernice, piše Reuters

EnBW je jedna od najvećih njemačkih kompanija i bila je pod pritiskom prošle godine kada je Rusija prvo ograničila, a kasnije zaustavila isporuku plina preko plinovoda Sjeverni tok, što je naštetilo njenom odjelu za trgovinu plinom VNG (VNG.UL).

Ove godine je imala koristi od viših veleprodajnih cijena električne energije i odsustva negativnih efekata od zaustavljanja ruskog izvoza, jer je Njemačka otvorila nove izvore uvoza plina iz cjevovoda i primila morski tečni prirodni plin (LNG).

EnBW je iskoristio svoju poboljšanu zaradu za ulaganje u obnovljive izvore energije, mrežnu infrastrukturu i opremu za punjenje električnih automobila, rekao je glavni financijski direktor Thomas Kusterer.

-Naša dobra zarada u prvih devet mjeseci osigurava naša ulaganja u rast u ubrzanu implementaciju energetske tranzicije, rekao je.

-Na kraju krajeva, planiramo da investiramo u prosjeku 4,5 milijardi eura godišnje u narednih nekoliko godina, naglasio je on.

Ulaganja kompanije u periodu januar-septembar u ukupnom iznosu od 2,8 milijardi eura porasla su za 52 posto u odnosu na isti period 2022.

EnBW je u periodu januar-septembar zapošljavao 28.064 ljudi, 6,2% više nego u istom periodu prošle godine.

(Energetika.ba)