Energetika.ba
Stigao odgovor

Energoinvest: RS traži duplo veću cijenu transporta plina

Autor: Energetika.ba
Energoinvest: RS traži duplo veću cijenu transporta plina
Foto: Energoinvest

Sarajevo bi od 1. januara 2024. godine moglo ostati bez plina.

Dalo se to zaključitii iz dopisa kojeg je na adrese Energoinvesta, BH Gas-a, Gas Prometa i Sarajevogasa, poslao Nedeljko Elek, direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva.

- Poštovani, ovim putem želim da Vas obavijestim da smo zbog nepotpisivanja novog ugovora o transportu prirodnog gasa za 2024. godinu sa preduzećem Energoinvest d.d., prinuđeni da izvršimo prekid isporuke prirodnog gasa dana 1.1. 2024. godine u 06.00 sati na magistalnom gasovodu u vlasništvu Sarajevo-Gasa a.d, naveo je u dopisu.

Kako smo i najavili, stigla je reakcija iz Energoinvesta. Prenosimo je u nastavku:

- Energoinvest d.d. Sarajevo obavještava javnost i posebno korisnike i potrošače prirodnog plina da je prethodnih dana suočen sa jednostranim ultimativnim i finansijski potpuno nerealnim zahtjevima transportera prirodnog gasa iz Republike Srpske Sarajevo-gas Istočno Sarajevo koji se odnosi na cijenu i uslove transporta gasa a koji se odnose na dio transportne trase kojim upravlja Sarajevo-gas- Istočno Sarajevo. Zahtjev Sarajevo-gasa- Istočno Sarajevo je bio ultimativan uz pismenu prijetnju jednostranog zatvaranja ventila i onemogućavanje transporta gasa Kantonu Sarajevo.

Obzirom da je zahtjev za novom cijenom transporta za 2024 god, sveden na dužinu trase kojim Sarajevo-gas Istočno Sarajevo upravlja bio dvostruko veći u odnosu na cijenu BH Gasa, a da čak ni Regulator Gasa iz RS nije odobrio zahtjev i dao svoju saglasnost, Energoinvest takve uslove a naročito potkrepljene već poznatom "ratnom prijetnjom" o zatvaranju ventila nije mogao prihvatiti, jer bi isti uzrokovao lančano i enormno povećanje cijena transporta gasa od strane druga dva transportera u BiH.

Pozive na dogovorno usaglašavanje i upozorenja o posljedicama prijetnje transporter Sarajevogas - Istočno Sarajevo je odbio i prijetnju zatvaranja ventila pismeno potvrdio.

U cilju izbjegavanja uznemirenja javnosti Energoinvest do danas navedene prijetnje i ultimatume nije iznosio u javnost, nego je poduzeo sve mjere iz domena vlastititih mogućnosti i odgovornosti u cilju razrješenja problema.

Navedeno je uključilo:

Detaljno upoznavanje Vlade FBiH sa problemom i zahtjevom za hitno uključivanje u cilju kontakta i dogovaranja sa predstavnicima Vlade Republike Srpske, što je sa strane Vlade Federacije BIH i učinjeno na više nivoa na bazi čega ne juče 28.12 2023 godine bio postignut odgovarajuci dogovor.

Enegoinvest je uprkos svemu juče 28.12 2023g pozvao sve učesnike u poslovima sa gasom kako bi iste upoznao sa problemom i aktiviranjem svih neophodnih alternativnih akcija za slučaj da se prijetnja i ostvari.

Nažalost danas 29.12 2023 godine transporter Sarajevo-gas Istocno Sarajevo svoju namjeru o zatvaranju ventiala dotoka gasa sa datumom 01.01 2024g u 6h ujutro je ponovo i pismeno potvrdio.

Energoinvest je sa svoje strane ponovo upoznao resornog Ministra i predstavnike Vlade FBIH, koji su jedini nadležni da sa svoje strane zahtjevaju uključivanje nadležnih domaćih i prisutnih ino organa da obezbjede nesmetan protok roba i usluga kroz cijelu BiH.

Očekujući da Sarajevogas-Istočno Sarajevo odgovori na današnji ponovljeni poziv za razuman dogovor molimo gradjane i korisnike gasa na strpljenje i razumijevanje. O svim daljim dešavanjima i pokušajima razrješenja problema Energoinvest će javnost obavijestiti blagovremeno.