Energetika.ba
do 2035.

Equinor najavio daljnja ulaganja u naftu i plin u norveškom podmorju

Autor: Energetika.ba
Equinor najavio daljnja ulaganja u naftu i plin u norveškom podmorju
Foto: Bloomberg

Norveška naftna i plinska firma Equinor u ponedjeljak je izvijestila da planira godišnje ulagati 60 do 70 milijardi norveških kruna (5,7 do 6,7 milijardi dolara) u naftu i plin u norveškom podmorju do 2035. godine, budući da očekuje nastavak snažne potražnje za fosilnim gorivima.

Norveška je najveći opskrbljivač Evrope plinom i veliki proizvođač nafte, crpeći oko četiri milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, ali mnoga od njezinih najvećih polja u podmorju su u opadanju i trenutno nisu u planu nove razvojne aktivnosti za 2030-e.

- Vidimo dugoročnu krivulju potražnje za norveškom naftom i stoga nastavljamo s ulaganjima, rekao je na konferenciji za novinare izvršni direktor Equinora Anders Opedal.

Firma pod kontrolom norveške države objavila je da bi mogla proizvoditi 1,2 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno u Norveškoj 2035., u poređenju s 1,4 miliona u 2023. te bušiti 20-30 norveških istražnih bušotina godišnje tijekom sljedećih 10 godina, u poređenju s 26 bušotina u 2023. godini, prenosi SEEbiz.

Equinor je ponovio kako očekuje da će Evropi do 2035. svake godine isporučivati po 40 milijardi prostornih metara plina.

Očekuje se da će ulaganja u naftu i plin svih kompanija u norveškom podmorju ove godine dostići rekord i ostati na povišenim razinama u 2025., potaknuta stalnim razvojem polja i sve višom inflacijom, prema podacima tamošnjeg državnog ureda za statistiku.