Energetika.ba
Gas

Erdogan o TANAP-u: Bogatstvo koje imamo dajemo na korist BiH i regiji

Autor: Energetika.ba
Trans-anadolijski plinovod (TANAP) je regionalni projekat i najkonkretniji primjer vizije mira Turske, poručio je danas u Edirneu turski predsjednike Recep Tayyip Erdogan.

Svečanom ceremonijom u Ipsali, na tursko-grčkoj granici, Trans-anadolijski plinovod (TANAP), najduži dio Južnog plinskog koridora, zvanično je povezan s Evropom, čime počinje isporuka plina iz Azerbejdžana Evropi.

"Ovim projektom potvrdili smo svoju volju i namjeru da bogatstva koja imamo damo na korist našim građanima, svim narodima regije ali i čitavom čovječanstvu. S TANAP-om, osim što smo željeli osigurati energetske potrebe naše zemlje, imali smo cilj doprinijeti sigurnosti opskrbe energijom Europe", rekao je Erdogan.

Rekao je kako je danas uspješno okrunjen jedan zajednički proces na kojem su s velikim strpljenjem 7,5 godina zajednički radili Turska, Azerbejdžan i Gruzija.

"Prije svega, TANAP se preko Azerbejdžana, Gruzije i Turske povezuje na TAP (Trans-jadranski plinovod). Tu će svakako imati koristi i zemlje Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Albanija, Srbija, BiH. Dok poduzimamo sve te korake, želim naglasiti da je ovo regionalni projekat, a posebno naglašavam i to da je, prije svega, projekat mira", rekao je Erdogan.

Naglasio je kako je projekat TANAP realizovan prema predviđeno planu, i pored svih izazova i nedaća s kojima su bili suočeni u posljednjem periodu.

"U periodu od juna 2012. godine, uložili smo velike napore na realizaciji projekta TANAP. Unatoč svim izazovima koji su dolazili iznutra i izvana, regionalnim tenzijama, pa do svih nestabilnosti poput direktnih sukoba, s projektom TANAP-a smo napredovali prema predviđenom planu", poručio je Erdogan.

TANAP je najkonkretniji primjer vizije mira naše zemlje, dodao je Erdogan.

Dotakao i sporazuma između Turske i međunarodno priznate Vlada u Libiji o vodenim granicama.

"I ostali stubovi ovog sporazuma će isto tako biti provedeni, a iz naših sondaža neće uzrokovati sukobe i krv, već mir i blagostanje", poručio je Erdogan, te dodao:

"Nikada nećemo odustati od naših prava, nećemo dozvoliti da iko gazi i oduzima prava kiparskih Turaka, niti ćemo od bilo koga tražiti ono što nam ne pripada."

Erdogan je kazao kako oni kojima je kap nafte vrjednija od kapi ljudske krvi i ljudskog života nisu donijeli mir i blagostanje svijetu. Kako je kazao, Turska neće njihovom galamom povući svoje brodove iz Istočnog Sredozemlja.

Predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev kazao je prije svega kako je povezivanje TANAP-a s Evropom historijski dan.

"Ovaj projekat (TANAP) uspostavit će mostove između zemalja, donijet će saradnju, zapošljavanje, kao i dugoročne sporazume", rekao je Aliyev.

Dodao je kako je TANAP u suštini jedan projekat međunarodne saradnje koji spaja sedam zemalja.

Ceremoniji su, pored Erdogana i Aliyeva, prisustvovali i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, predsjednica skupštine Srbije Maja Gojković, kao i brojne druge zvanice.

Energetika.ba / AA