Energetika.ba
podaci

EU premašio plan o štednji plina

Autor: Energetika.ba
EU premašio plan o štednji plina
Foto: Unsplash

Evropska unija smanjila je potrošnju plina više no što je planirala.

Evropska komisija objavila je plan REPowerEU 2022. godine, nekoliko mjeseci nakon što su ruske postrojbe ušle u Ukrajinu, propisavši članicama dobrovoljno smanjenje potrošnje plina za 15 posto kako bi se smanjila ovisnost o uvozu iz Rusije, diversificirala opskrba i potaknula proizvodnja energije iz obnovljivih izvora.

Od augusta 2022. do marta 2024. godine potrošnja plina smanjena je za 18 posto, što znači da je EU uštedio 125 milijardi kubika plina, pokazuju izračuni EK u izvještaju "Dvije godine REPowerEU".

Najviše su potrošnju smanjile Danska i Finska, nekih 40 posto. U Latviji, Švedskoj, Litvi i Estoniji smanjena je oko 30 posto.

Hrvatska je od augusta 2022. do marta ove godine smanjila potrošnju plina za 17 posto i svrstala se rame uz rame s Italijom i Češkom. U skupini su i Rumunija, Austrija, Grčka Njemačka i Belgija gdje je smanjena za 19 do 16 posto.

Prema podacima Evropske komisije, samo pet zemalja smanjilo je potrošnju manje od zacrtanih 15 posto. U Španiji smanjena je za 12 posto, u Sloveniji za deset posto, u Poljskoj za osam posto, a u Irskoj za četiri posto. Malta je jedina povećala potrošnju u posmatranom periodu, i to za 10 posto. Cipar ne koristi prirodni plin.

Norveška glavni dobavljač

EU je znatno smanjio i udio ruskog plina u uvozu, s 45 posto u 2021. na samo 15 posto u 2023., kada se uključe isporuke cjevovodima i ukapljeni plin, pokazuju izračuni Komisije.

Članice EU-a zamijenile su ruski plin uvozom iz drugih zemalja. Najveći su dobavljači danas Norveška i SAD s udjelom u uvozu od 34 odnosno 20 posto, prema podacima iz marta 2024.

EU istodobno ciljano podupire plinsku infrastrukturu kako bi osigurao podmirivanje neposrednih potreba za plinom, navodi Komisija, izdvojivši 1,6 milijardi eura uloženih u povećanje kapaciteta za prihvat ukapljenog plina na Krku i u gradnju plinske infrastrukture iz Hrvatske prema Mađarskoj i Sloveniji, te u infrastrukturu u Italiji i Poljskoj.

Sunce i vjetar nadmašili plin

EU je istodobno pojačao proizvodnju energije iz obnovljivih izvora i prvi je puta u 2022. proizveo više struje iz energije vjetra i Sunca nego iz plina, ističe se u izvještaju.

Instalirani kapaciteti za solarnu i energiju vjetra povećani su od 2021. do 2023. za 36 posto, prema procjenama industrije, što je omogućilo uštedu približno 24 milijarde kubnih metara plina, prenosi SEEbiz.

Od 2022. instalirano je rekordnih gotovo 96 gigavata novih solarnih kapaciteta, uključujući 56 gigavata samo u prošloj godini, citira Komisija podatke udruge proizvođača SolarPower Europe. Do kraja decenije Unija želi povećati kapacitete za proizvodnju struje iz energije Sunca sa sadašnjih 260 na najmanje 700 gigavata.

Kapaciteti vjetroelektrana uvećani su od 2021. za 33 gigavata, na ukupno 221 gigavat, prema podacima udruge Wind Europe.