Energetika.ba
Zaštita od poskupljenja

EU produžava ograničavanje cijena plina za još 12 mjeseci

Autor: Energetika.ba
EU produžava ograničavanje cijena plina za još 12 mjeseci
plin

Evropska unija namjerava produžiti ograničenje cijene plina za još 12 mjeseci, kao zaštitu od mogućih neplaniranih poskupljenja.

EU je prvi put dogovorio ograničenje cijene plina u decembru 2022., nakon poskupljenja uzrokovanih smanjenjem isporuka iz Rusije.

Trenutna situacija je povoljnija nego prošle zime. Cijene energije su daleko niže, zemlje su osigurale nove izvore koji ne potiču iz Rusije, a skladišta plina gotovo su puna.

"Uprkos relativno dobrom početku zime, geopolitička situacija je i dalje vrlo osjetljiva. Hitne mjere pomažu da zaštitimo potrošače od pretjeranih cijena energije", rekao je evropski povjerenik za energetiku Kadri Simson.

Eliminisana Putinova mogućnost ucjene

Ograničenje cijena trebalo je isteći u februaru 2024., a sada će se primjenjivati do kraja januaru 2025. Ministri danas moraju usvojiti dogovor u pisanom obliku, ali taj je korak obična formalnost. Češki ministar industrije Jozef Síkela rekao je da je odgovor EU-a na prošlogodišnju energetsku krizu eliminisao "mogućnost ruskog predsjednika Vladimira Putina da ih ucjenjuje".

Ruski državni koncern Gazprom ove je godine isporučio 27 milijardi kubičnih metara plina u Evropu, što je oštar pad u odnosu na 180 milijardi kubičnih metara plina koliko je poslao 2018. kada su isporuke bile na vrhuncu.

Ograničenje cijene plina u EU-u nikada nije stupilo na snagu. Osmišljeno je da se primijeni ako evropske cijene plina prijeđu 180 eura po megavatsatu - nivo koji referentna cijena plina u EU nije dosegla od najtamnijeg trenutka evropske energetske krize. Cijene su tada, u augustu 2022. dosegle vrhunac porastavši iznad 300 eura po megavatsatu.