Energetika.ba
Smanjeni prihodi

Exxon Mobil: Slabiji operativni rezultati u prvom kvartalu zbog nižih cijena nafte i plina

Autor: Energetika.ba
Exxon Mobil: Slabiji operativni rezultati u prvom kvartalu zbog nižih cijena nafte i plina
Foto: Unsplash

Exxon Mobil (XOM.N) je u srijedu signalizirao da će operativni rezultati za prvi kvartal pasti u odnosu na prethodni kvartal zbog slabijih cijena nafte, plina i velikog gubitka u derivatima goriva, pokazuje prijava vrijednosnih papira.

Pad slijedi nakon dvije godine snažnih cijena nafte i goriva koje su pretvorile najveću američku naftnu kompaniju u jednu od najprofitabilnijih energetskih kompanija globalno. Prošle godine je ostvarila rekordnu dobit za prvi kvartal od 11,4 milijarde dolara.

Najveći utjecaj u posljednjem kvartalu došao je od slabih cijena prirodnog plina i derivata goriva, koji su promijenili smjer nakon porasta prošle godine.

Ukupno, pregled pokazuje otprilike 6,65 milijardi dolara operativne dobiti za kvartal, u poređenju s 11,6 milijardi dolara u istom kvartalu prošle godine i 7,63 milijarde dolara u četvrtom kvartalu. Investitori očekuju da će firma objaviti prilagođenu dobit po dionici od 2,21 dolara, u poređenju s prošlogodišnjih 2,83 dolara, prema procjeni finansijske firme LSEG-a.

Cijene prirodnog plina pale su na višegodišnje minimume tokom kvartala. Slabije cijene nafte i plina same su smanjile Exxonove prihode za oko 600 miliona dolara u poređenju s četvrtim kvartalom 2023. godine.

Firma je također izjavila da su derivati goriva umanjili dobit od prodaje benzina i dizela, što je koštalo oko 1,1 milijardu dolara u poređenju s četvrtim kvartalom. Troškovi održavanja rafinerija također su skočili prošlog kvartala, pokazuje prijava, prenosi Reuters.

Finansijski dobici prošle godine potaknuli su Exxon da ispita sve-akcijske transakcije za američkog proizvođača škriljaca Pioneer Natural Resources (PXD.N) i firmu za pohranu ugljika Denbury. Njegove su dionice porasle za 16,2% tokom prvog kvartala i završile su na 119,30 dolara u srijedu.

Firma također tvrdi prethodno pravo nad Guyanskim sredstvima firme Hess Corp, nagrada u ponudi firme Chevron (CVX.N) od 53 milijarde dolara za Hess. To pravo razmatra međunarodni arbitražni panel.

Očekuje se da će firma objaviti potpune rezultate za taj period 26. aprila.