Energetika.ba
Gas

Gazprom će graditi Turski tok u EU u skladu s pravilima EK

Autor: Energetika.ba
Gazprom će graditi Turski tok u EU u skladu s pravilima EK

Plinovod Turski tok će na teritoriju EU biti građen strogo u skladu s pravilima Europske komisije, izjavio je u četvrtak zamjenik predsjednika Upravnog odbora Gazproma Aleksandar Medvedev.

U susretu s investitorima u toj kompaniji, Medvedev je kazao da će kopneni dio plinovoda na drugom kraku raditi transportni operateri plina europskih država.

Kako prenosi RIA, rukovodstvo Gazproma je odbilo kometirati trasu plinovoda.

- Što se tiče perspektiva i pravaca isporuka, po prvom kraku plin će se isporučivati u Tursku, a po drugom u zemlje Južne i Jugoistočne Europe. Detaljnije u ovom trenutku nećemo komentirati - rekao je načelnik Uprave za dugoročne programe razvoja Gazproma Kiril Polous.

Moskovski dnevnik Komersant navodi da, kada je reč o drugom kraku, Gazprom ćuti, i da ništa nije jasno - ni pravci ni rokovi.

- Stvara se utisak da projekta i nema, a Gazprom se brine da ne skreće pažnju na to da je izgradnja drugog kraka plinovoda u Tursku već u toku - piše dnevnik.

Kommersant navodi da će rukovodstvo Gazproma 13. veljače odobriti dokapitalizaciju kompanije South Stream Serbia, zajedničkog poduzeća sa Srbijagasom, koja je od početka osnovana za izgradnju lokalnog dijela Južnog toka.

Energetika.ba