Energetika.ba
slovenija i azerbejdžan

Geoplin i Socar potpisali memorandum o saradnji u opskrbi prirodnim plinom

Autor: Energetika.ba
Geoplin i Socar potpisali memorandum o saradnji u opskrbi prirodnim plinom
Foto: Plin / Ilustracija

Slovenski ministar zaštite okoliša, klime i energetike Bojan Kumer, zajedno s izaslanstvom veletrgovca plinom Geoplin, posjetio je danas glavni grad Azerbajdžana Baku i sastao se s vodećim predstavnicima te zemlje na području energetike.

U sklopu posjeta Geoplin i državni energetski div Socar potpisali su memorandum o saradnji u opskrbi prirodnim plinom.

Kumer se u glavnom gradu zemlje bogate naftom i plinom uz Kaspijsko jezero sastao s predsjednikom uprave državne naftne i plinske kompanije Socar Rovshanom Najafom i ministrom energetike Azerbejdžana Parvizom Shahbazovim.

Svrha sastanka bilo je sudjelovanje u razgovorima o opskrbi prirodnim plinom iz Azerbejdžana, čija uloga među najvećim opskrbljivačima plinom u EU posljednjih godina jača, priopćeno je iz Ministarstva zaštite okoliša, klime i energetike.

Slovensko izaslanstvo u posjetu je pratilo ekonomsko izaslanstvo firme Geoplin predvođeno direktorom Simonom Urbanclom.

U sklopu posjeta Geoplin i Socar potpisali su memorandum o saradnji u opskrbi prirodnim plinom, čime se, kažu u najvećem slovenskom veletrgovcu plinom, otvara put daljnjoj saradnji dviju država na području opskrbe navedenim energentom. a time i pouzdanu opskrbu Slovenije energijom.

Pritom je Kumer istaknuo kako je posjet Azerbejdžanu bitan za jačanje strateškog partnerstva i osiguravanje pouzdane opskrbe Slovenije prirodnim plinom, prenosi SEEbiz. Memorandum o saradnji u opskrbi Slovenije prirodnim plinom iz Azerbajdžana predstavlja ključni korak ka produbljivanju saradnje na tom području, dodao je.

Ministar je istaknuo da Azerbajdžan predstavlja daljnju mogućnost za diversifikaciju opskrbe Slovenije plinom, nakon što je Slovenija 2023. obnovila opskrbu plinom iz Alžira.

Prema Kumrovim riječima, Azerbajdžan je postao važan strateški energetski partner EU, au posljednje vrijeme porastao je interes za produbljivanjem saradnje dviju zemalja na energetskom planu, što je potaknulo razgovore dviju strana i na političkom nivou. U martu su trčali između nadležnih ministarstava.

U međuvremenu, Urbancl je u priopćenju za javnost napisao kako je Geoplinu u nastojanjima da sarađuje s velikim svjetskim dobavljačima prirodnog plina, poput Socara, neophodna podrška države.

Kumer se u Bakuu susreo i s azerbajdžanskim ministrom ekologije i prirodnih resursa Mukhtarom Babayevom, koji između ostalog predsjeda klimatskom konferencijom COP29. U studenom će se održati u Azerbejdžanu.

Razgovaralo se o pripremama za klimatsku konferenciju, prioritetima i tematskim skupinama te potrebi očuvanja ambicija. Pritom je, navode iz ministarstva, Kumer istaknuo nužnost postizanja ambicioznih ciljeva u području smanjenja emisija stakleničkih plinova koji se moraju temeljiti na već donesenim odlukama.

Razgovaralo se io inicijativama u sklopu provedbe UN-ove konvencije o borbi protiv klimatskih promjena, važnosti provedbe projekata u području obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti.