Energetika.ba
ništa od produženja ugovora

Geoplin: Prekid isporuke ruskog plina preko Ukrajine vjerovatno je samo pitanje vremena

Autor: Energetika.ba
Geoplin: Prekid isporuke ruskog plina preko Ukrajine vjerovatno je samo pitanje vremena
Foto: Arhiv

Ukrajinske vojne operacije na području ruske Sudže, gdje se nalazi operativna tačka za transport ruskog prirodnog plina u Evropu preko Ukrajine, mogle bi ubrzati ukrajinski prekid tranzita plina za samo nekoliko mjeseci, ocijenili su u Geoplinu za STA. Ukrajina je više puta naglasila da neće produžiti ugovor o tranzitu ruskog plina.

Kako navode iz najvećeg slovenskog veletrgovca plinom, ukrajinska strana već duže vrijeme ponavlja da nema namjeru produžiti ugovor o tranzitu ruskog plina preko Ukrajine, koji istječe krajem ove godine, ali će pomoći potencijalnim Evropski zainteresirani za nabavu ruskog plina na ukrajinsko-ruskoj granici i tranzit prema Evropi.

“Ako dođe do prekida tranzita, Evropa će morati nadomjestiti sadašnje količine prema tome, vjerojatno sa sjevera i juga. Obje promjene najvjerojatnije će snažnije utjecati na volatilnost cijena manje likvidnih točaka trgovanja, posebice austrijskog VTP-a, unatoč činjenici da Austrija inače brzo mijenja strukturu svojih izvora opskrbe", napisali su.

Prema njihovim riječima, eventualni poremećaji u prometu preko punkta u Suži takav bi učinak imali samo nekoliko mjeseci ranije.

Slovenija plin dobiva i preko spomenute austrijske tačke - riječ je o velikom plinskom čvorištu Baumgarten na istoku zemlje. Prema podacima Agencije za energetiku, Austrija je prošle godine primila 68,3 posto ukupnog uvezenog plina. Prema ocjeni agencije, udio ruskog plina u uvozu iz Austrije i prošle je godine bio dominantan.

Slovenija plin dobiva iz raznih izvora, no lani se, osim uvozom iz Austrije, uglavnom opskrbljivala uvozom iz Alžira. Prema podacima Agencije za energetiku, 28,3 posto cjelokupnog uvezenog plina otputovalo je odande preko Italije, prenosi SEEbiz.

Temeljem nedavno potpisanog memoranduma o suradnji Geoplin je prošle sedmice sklopio i prvi posao opskrbe prirodnim plinom s azerbajdžanskim energetskim divom Socarom. Geoplin je ovaj posao opisao kao prvi korak prema potencijalnoj dugoročnijoj suradnji.

Rusija je prije nekog vremena najavila da će Ukrajina, ako ne obnovi ugovor o tranzitu ruskog plina preko svog teritorija, pronaći alternativne pravce opskrbe. Između ostalog, spominju se i pošiljke u obliku ukapljenog plina.

Ukrajinska vojska započela je operacije u ruskoj regiji Kursk, koja uključuje Suju, u utorak. Prema izvještajima stranih novinskih agencija, plinovodom, čiji je dio i operativna tačka u Suži, prošle je godine u Evropu transportirano oko 14,65 milijardi prostornih metara plina.