Energetika.ba
slovenski veletrgovac plinom

Geoplin sklopio prvi posao s azerbejdžanskim Socarom

Autor: Energetika.ba
Geoplin sklopio prvi posao s azerbejdžanskim Socarom
Foto: Arhiv

Na temelju nedavno potpisanog memoranduma o saradnji, najveći slovenski veletrgovac plinom Geoplin sklopio je i prvi posao opskrbe prirodnim plinom s azerbejdžanskim energetskim divom Socar.

Geoplin je ovaj posao opisao kao prvi korak prema potencijalnoj dugoročnijoj saradnji.

Geoplin u priopćenju nije objavio detalje danas sklopljenog posla.

Posao je sklopljen na temelju memoranduma o saradnji koji su azerbejdžanski naftno-plinski div i Geoplin potpisali tokom posjeta ministra okoliša, klime i energetike Bojana Kumra Bakuu, prenosi SEEbiz.

Svrha potpisanog memoranduma bila je produbljivanje saradnje na području opskrbe prirodnim plinom, a danas sklopljen ugovor o opskrbi prvi je korak prema potencijalnoj daljnjoj dugoročnoj saradnji Geoplina i Socara, pišu iz Geoplina.

Tokom posjeta Bakuu sredinom srpnja Kumer je istaknuo kako je posjet Azerbejdžanu bitan za učvršćivanje strateškog partnerstva i osiguranje pouzdane opskrbe Slovenije prirodnim plinom.

Pritom je ministar istaknuo da Azerbejdžan, kao sve važniji strateški opskrbljivač EU, predstavlja daljnju mogućnost diversifikacije opskrbe Slovenije plinom, nakon što je Slovenija 2023. obnovila opskrbu plinom iz Alžira.