Energetika.ba
Gas

Globalna potražnja za LNG-om raste u 2024. zbog Kine i Evrope

Autor: Energetika.ba
Globalna potražnja za LNG-om raste u 2024. zbog Kine i Evrope
Agencije

Globalna potražnja za tečnim prirodnim gasom (LNG) će rasti u 2024. godini zbog povratka najvećeg kupca Kine na tržište i povećane potrošnje u Evropi, izjavio je izvršni direktor TotalEnergiesa u srijedu.

- LNG je nastavio rasti, s Kinom koja se vratila na tržište, ali još uvijek nije na nivou iz 2021. godine, rekao je Thomas Maurisse, viši potpredsjednik za istraživanje i proizvodnju za Aziju i Pacifik, na industrijskoj konferenciji.

- S Evropom... to je novo i veliko tržište, ova potražnja će i dalje rasti. Istovremeno, nove kapacitete nećemo imati u vrlo kratkom roku, pa će i dalje biti pritisak na cijene i volatilnost, dodao je.

Prošle sedmice, cijene spot LNG-a u Aziji dosegnule su najniže nivoe u skoro tri godine zbog slabe potražnje u Aziji i Evropi koja je opterećivala tržište.

Pad cijena je potaknuo uvoznike LNG-a iz tržišta poput Kine i Indije da povećaju kupovinu po spot cijenama.

Trgovinske aktivnosti su se povećale uslijed niskih cijena, rekao je potpredsjednik Petronasa, zadužen za marketing i trgovinu LNG-om, Shamsairi M Ibrahim, na marginama konferencije.

- To je već počelo u Kini, rekao je, dodajući da će biti više prilika za kupovinu za kupce osjetljive na cijene u Aziji.

- Ali (tržište je) i dalje zategnuto. Ako se nešto desi proizvodnji, vidjet ćete (porast cijena), rekao je Shamsairi.