Energetika.ba
Gas

Golićeva u Alumini: Prirodni gas- gorivo budućnosti

Autor: Energetika.ba
Golićeva u Alumini: Prirodni gas- gorivo budućnosti

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je u Zvorniku da Vlada podržava izgradnju stanice za komprimovani prirodni gas u kompaniji Alumina, jer je to energetsko gorivo budućnosti koje ima višenamjensku upotrebu i najbolji način za rješenje zagađenja u velikim postrojenjima.

"Ovaj prirodni energent može se koristiti u saobraćaju, toplifikaciji gradova, za proizvodnju električne energije. Može da se koristi u Rafineriji nafte Brod, Rafineriji ulja Modriča, kao i u mnogim opštinama koje sada koriste fosilna goriva kao energent", rekla je Golićeva nakon sastanka sa predsjednikom Upravnog odbora kompanije "Alumina" Miloradom Motikom.

Podsjetivši da je resorno ministarstvo konvencijom o klimatskim promjenama preuzelo obavezu da će smanjivati efekat staklene bašte, Golićeva je naglasila da su korišćenjem ovog energenta na minimum svedeni svi efekti staklene bašte.

Ona je navela da je ovo prilika za privredne subjekte da koriste prirodni komprimovani gas, koji na temperaturi od minus 161 stepen Celzijusov prelazi u tečno stanje, pa je pogodan za transport jer mu se volumen u tečnom stanju smanjuje za 600 odsto.

Motika je istakao da će u prvoj fazi kompanija Alumina imati minimum dva miliona metara kubnih komprimovanog gasa, što znači da će ovdje moći da se snabdijevaju svi zainteresovani, u prvom redu rafinerije nafte i ulja u Brodu i Modriči, te termoelektrane u Ugljeviku i Gacku i druge firme kojim je gas potreban.

"Naručili smo već 12 trejlera za transport komprimovanog gasa koji mogu odmah da voze gas na odredišta, a imamo i dva uređaja za dekompresiju koje smo spremni pozajmiti našim najvećim kupcima zaintereovanim za ovaj prirodni gas", rekao je Motika.

Prema njegovim riječima, to bi bilo veliko olakšanje i za kompaniju jer će snabdijevati gasom druge privredne subjekte, a istovremeno imati rasterećenje dok čeka završeta kompletne gasne mreže, što je i cilj održavanja ovog gasa, budući da Alumina jedina ima ugovor sa "Gaspromom", bez posrednika.

"Zato i želimo da održimo ovaj ugovor i u sljedećim koracima kada dođe do potpune gasifikacije imaćemo ovdje sva potrebna postrojenja, vjerovatno i prvu gasnu centralu", naveo je Motika.

On je rekao da je Alumini potrebno još oko osam do devet megavata da bi imala zaokružen potencijal prozivodnje električne energije i da ne bi zavisila ni od koga.

Golićeva i Motika su sa saradnicima posjetili stanicu za komprimovani prirodni gas u krugu kompanije.

Energetika.ba / SRNA