Energetika.ba
Gas

HEP Plin kupio distribucijsku plinsku mrežu Općine Feričanci

Autor: Energetika.ba
HEP Plin kupio distribucijsku plinsku mrežu Općine Feričanci

HEP Plin d.o.o. i Općina Feričanci potpisali su ugovor o kupoprodaji 15 kilometara plinske distribucijske mreže u vlasništvu općine, čime je HEP Plin objedinio vlasništvo nad cjelokupnom plinskom distribucijskom mrežom u toj općini, objavila je Hrvatska elektroprivreda (HEP).

HEP Plin je na taj način objedinio vlasništvo nad cjelokupnom plinskom distribucijskom mrežom na područje općine Feričanci, ukupne duljine 26 kilometara, i tako dugoročno osigurao cjelovitost i funkcionalnost mreže, navodi se u priopćenju, u kojem se ne iznosi vrijednost te transakcije.

Prema dokumentima objavljenim na mrežnim stranicama Općine Feričanci, općina je početkom ožujka raspisala natječaj za prodaju plinske distribucijske mreže u svom vlasništvu, po početnoj cijeni od 596 tisuća kuna, a sredinom prošlog tjedna je kao najpovoljnija prihvaćena ponuda HEP Plina, koji je ponudio 600 tisuća kuna.

Kako se navodi u priopćenju HEP-a, ugovor o kupoprodaji potpisali su načelnik Općine Feričanci Marko Knežević i direktor HEP Plina Damir Pećušak, koji je istaknuo da je partnerski odnos te tvrtke i Općine Feričanci započeo još 1991. kada je HEP Plin dobio pravo izgradnje plinske mreže i obavljanje djelatnosti distribucije plina i opskrbe kupaca plinom na području te općine.

HEP Plin je 1992. izgradio prvih 11 kilometara plinske mreže, dok je Općina Feričanci 1995. i 1996., uz tehničko savjetovanje HEP Plina, izgradila preostalih 15 kilometara mreže.

Kao distributer plina na području Općine Feričanci, HEP Plin je i prije objedinjavanja vlasništva imao pravo gospodarskog korištenje cjelokupne plinske mreže, napominju iz HEP-a.

– Kupovina distribucijske plinske mreže Općine Feričanci dio je poslovne strategije HEP Plina koja uključuje objedinjavanje vlasništva nad plinskom mrežom na vlastitim distribucijskim područjima radi efikasnijeg razvoja poslovanja i reguliranja koncesijskih prava, zaključuje se u priopćenju.

Energetika.ba