Energetika.ba
Donesena odluka

HERA poništila postupak odabira opskrbljivača plinom

Autor: Energetika.ba
HERA poništila postupak odabira opskrbljivača plinom
Foto: Ilustracija/Unsplash

Hrvatska energetska regulatorna agencija u petak je objavila da je poništila postupak odabira opskrbljivača javne usluge opskrbe plinom, jer je analiza ponuda "ukazala na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom"

Upravno vijeće Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) je na sjednici održanoj 24. aprila 2024. donijelo Odluku o poništenju postupka za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom, objavila je u petak Hera na svojim internet stranicama.

HERA je u periodu od 22. marta do 19. aprila provela javni natječaj za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom za period od 1. oktobra 2024. do 30. septembra 2027. godine.

"Analiza zaprimljenih ponuda u provedenom javnom konkursu ukazala je na rizik od mogućeg značajnog povećanja tržišne koncentracije u segmentu javne usluge opskrbe plinom, kao i mogućih povezanih problema u sigurnosti opskrbe plinom", ističu iz HERA-e.

Naime, kako objašnjavaju, odredbe Direktive 2009/73/EZ Ecropskog parlamenta i Vijeća od 13. jula 2009. o zajedničkim pravilima za unutaršnje tržište prirodnog plina i stavljanju izvan snage Direktive 2003/55/EZ, propisuju da su regulatorna tijela pri izvršavanju regulatornih zadataka dužna poduzimati sve razumne mjere u okviru svojih dužnosti i ovlasti za promicanje konkurentnog, sigurnog i održivog unutaršnjeg tržišta prirodnog plina i postizanja stvarnog otvaranja tržišta za sve kupce i opskrbljivače. Navedene odredbe preuzete su u hrvatsko zakonodavstvo kroz odredbe Zakona o tržištu plina.

"HERA djeluje u cilju zaštite javnog interesa odnosno stvaranja preduslova za optimalno funkcioniranje tržišta u postojećim tržišnim okolnostima te zaštite kupaca iz kategorije kućanstvo kao najosjetljivije skupine kupaca koji se opskrbljuju plinom po regulisanoj cijeni, prenosi SEEbiz.

Stoga je potrebno postići pravednu ravnotežu i razuman odnos razmjernosti između vrste i obima poduzetih mjera te ciljeva koji se time žele postići u javnom interesu", ističu iz energetske regulatorne agencije.

Iz HERA-e najavljuju da će provesti novi postupak za odabir opskrbljivača u obvezi javne usluge opskrbe plinom s izmijenjenim uslovima, a u cilju otklanjanja uočenih rizika.