Energetika.ba
Kompanija Plinacro

Hrvatska gradi novi plinovod

Autor: Energetika.ba
Hrvatska gradi novi plinovod
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

Radovi na izgradnji plinovoda Zlobin - Bosiljevo, dužine 58 kilometara i vrijednosti 155 miliona eura, idu predviđenom dinamikom i trebali bi biti završeni u planiranom roku, a plinovod pušten u rad tokom 2025. godine, saopćili su iz kompanije Plinacro.

Kako se navodi, u Luci Rijeka traje iskrcaj cijevi namijenjenih za izgradnju spomenutog plinovoda, koji gradi zajednica ponuditelja na čelu sa zagrebačkom Monter-Strojarskom montažom.

"Stvoreni su svi potrebni preduslovi da se taj zahtjevni tehničko-tehnološki plinovod završi u planiranom roku i pusti u rad tokom 2025. godine", ističu iz Plinacra.

Riječ je, inače, o izuzetno složenom projektu na plinskom transportnom sistemu u koji će biti uloženo oko 155 miliona eura, a čijom će se izgradnjom omogućiti povećanje transporta plina s postojećeg LNG terminala na otoku Krku do njegovog sadašnjeg tehničkog kapaciteta od oko 3,5 milijardi prostornih metara plina na godinu.

Izgradnjom 58 kilometara dugačkog plinovoda Zlobin - Bosiljevo, povećat će se sigurnost snabdijevanje plinom potrošača u Republici Hrvatskoj.