Energetika.ba
GlobalData

Indija povećava kapacitete za ponovno uplinjavanje LNG-ja

Autor: Energetika.ba
Indija povećava kapacitete za ponovno uplinjavanje LNG-ja
Agencije

Indija će, prema očekivanjima, nakon Kine zauzeti drugo mjesto po povećanju kapaciteta za ponovo uplinjavanje ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Aziji između 2023. i 2027. godine.

Na tu zemlju će, naime, otpadati otprilike 22 posto ukupnih povećanja kapaciteta ponovnog uplinjavanja u okruženju do 2027., objavila je analitička kompanija GlobalData.

U izvještaju 'Izgledi LNG industrije prema kapacitetu i kapitalnim izdacima, uključujući pojedinosti o svim operativnim i planiranim terminalima do 2027.', GlobalData otkriva kako će u Indiji ukupni kapacitet ponovnog uplinjavanja LNG-ja iznositi dodatnih otprilike 138 milijardi m3 do 2027. godine. Od toga, nešto manje od 91,8 milijardi m3 vjerovatno će otpadati na novoizgrađene LNG terminale, a ostatak na proširenja postojećih.

"Indija dodaje značajne kapacitete za ponovno uplinjavanje kao dio vladinih planova za povećanje udjela prirodnog plina u energetskom miksu zemlje sa 6,3 posto na 15 posto do 2030. godine", komentira Himani Pant Pandey, analitičar za naftu i plin u kompaniji GlobalData.

Najveći nadolazeći projekt do 2027. godine u Indiji je Jafrabad Floating. Taj LNG terminal kapaciteta 6,9 milijardi m3 trebao bi početi s radom 2024. godine. A do 2027. ipak trebao bi dostići kapacitet od gotovo 13,8 milijardi kubičnih metara.

Drugi najveći doprinos među nadolazećim projektima u toj zemlji je terminal u luci Jaigarh, koji će vjerovatno dodati kapacitet nešto veći od 11 milijardi m3 do 2025. godine.