Energetika.ba
Ministarstvo energetike

Italija će graditi termoelektrane na plin kao i Njemačka

Autor: Energetika.ba
Italija će graditi termoelektrane na plin kao i Njemačka
Foto: Arhiv

Italija će zaustaviti korištenje uglja za proizvodnju električne energije do 2025. godine, odlučivši umjesto toga povećati upotrebu elektrana na plin, objavilo je italijansko ministarstvo energetike.

"Međucilj napuštanja uglja u miksu proizvodnje električne energije od 31. decembra 2025. vrlo je blizu. Ažurirani nacionalni klimatski i energetski plan sigurno će to potvrditi", rekao je ministar Gilberto Pichetto Fratin parlamentu, kako prenosi Reuters.

Otok Sardinija bit će isključen iz nacionalnog plana, s ciljnim datumom za postupno ukidanje ugljena za proizvodnju električne energije između 2026. i 2028. godine.

Italija je dala zeleno svjetlo za četiri nove plinske elektrane u proteklih nekoliko godina, koje će moći proizvesti oko 3400 MW energije, s još 700 MW koji se očekuje da će se dobiti nadogradnjom postojećih elektrana do 2026..

Italijansko ministarstvo energetike saopćilo je parlamentu u srijedu da je zemlja uspjela gotovo u potpunosti izbaciti ruski plin, koji je predstavljao samo 4 posto ukupnog italijanskog uvoza plina prošle godine. Taj ruski plin je prvenstveno zamijenjen alžirskim plinom i uvozom ukapljenog prirodnog plina (LNG) iz Katara i SAD-a.