Energetika.ba
vladina uredba

Italija planira napustiti ugljen do 2025. i povećati kapacitet plinskih elektrana

Autor: Energetika.ba
Italija planira napustiti ugljen do 2025. i povećati kapacitet plinskih elektrana
Foto: Unsplash

Italija više neće davati koncesije za istraživanje i proizvodnju nafte i kondenzata, stoji u nacrtu nove vladine uredbe.

Dekret, u koji je Reuters imao uvid, precizira da će se zabrana istraživanja i proizvodnje nafte odnositi samo na nove koncesije, ne i na postojeće koje su već dobile odobrenje vlade.

Zabrana je dio zelenih ambicija Italije, koje uključuju napuštanje električne energije iz ugljena do kraja 2025. u korist elektrana na plin. U tu svrhu, Italija je odobrila četiri nove plinske elektrane u proteklih nekoliko godina, sposobne proizvesti 3400 MW energije, s nadogradnjom postojećih elektrana za koje se očekuje da će na mrežu staviti još 700 MW kapaciteta do 2026. dok se zemlja pokušava u potpunosti odmaknuti od Prirodni plin isporučen iz Rusije.

Istraživanje i proizvodnja nafte u Italiji prvenstveno je regulirano državnim zakonodavstvom, pri čemu operateri nemaju vlasništvo nad područjima istraživanja i proizvodnje. Italijanskoj državi plaća se 10% naknade za proizvodnju nafte na kopnu i 7% za proizvodnju nafte u moru.

Italija je ovisna o uvozu energije više od 79%, ali je 2022. prema europskim statistikama bila među najvećim proizvođačima sirove nafte s 4,5 mil. tona ali i osam postotnim padom proizvodnje u odnosu na 2021. Ukupna proizvodnja u svim EU članicama u 2022. iznosila je tek 16,3 mil. tona ili 7,4% manje u godini dana, najmanje u povijesti. EU 97% potreba za naftom i naftnim derivatima zadovoljava iz uvoza.