Energetika.ba
Gas

Italija potpuno odustaje od isporuka ruskog gasa na zimu 2024/25

Autor: Energetika.ba
Italija potpuno odustaje od isporuka ruskog gasa na zimu 2024/25
Italija će moći u potpunosti da odustane od isporuka ruskog gasa na zimu 2024-2025, izjavio je danas izvršni direktor italijanske energetske kompanije ENI Klaudio Deskalci, prenijela je italijanska novinska agencija Askanews.

"Izgledi za nultu isporuku ruskog gasa Italiji? Siguran sam, na zimu 2024-2025. Ako nastavimo u istom duhu rekao bih da stvari idu u dobrom pravcu", rekao je Deskalci novinarima u Alžiru.

On je potvrdio da računa na dalje proširenje saradnje sa Alžirom. "Godišnje ažuriramo sporazume o količinama. Dovoljno je reći da je prije samo dvije godine Alžir isporučio Italiji oko 21 milijardu kubnih metara, sada nas snabdeva sa 25 milijardi, a sledeće godine ćemo dostići 28 milijardi. Očekujem da ćemo 2024-2025. nadmašiti ovaj rezultat. Ovo je strateški partner koji mnogo pomaže Italiji", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Italija projekat da Italija postane energetsko čvorište "napravljen je prvenstveno od gasa koji se dovodi u Italiju i za 2-2,5 godine moći ćemo da imamo ono što je neophodno za potrošnju". Ali, kako je naveo, energetsku sigurnost čini i infrastruktura.

Deskalci je član zvanične delegacije italijanske premijerke Đorđe Meloni, koja se nalazi u dvodnevnoj posjeti Alžiru, gdje će sa predsjednikom Abdelmadžidom Tebuneom i s premijerom Ajmenom Benabderahmanom, razgovarati o jačanju energetske saradnje dvije zemlje.

Energetika.ba