Energetika.ba
Gas

Italijanske energetske firme digle cijene bez najave, morat će platiti ogromne kazne

Autor: Energetika.ba
Italijanske energetske firme digle cijene bez najave, morat će platiti ogromne kazne

Italijanski regulator (AGCM) izrekao je grupi dobavljača energije, uključujući Enel i Enijev Plenitude, novčane kazne od ukupno nešto više od 15.6 miliona eura zbog kršenja vladine zabrane jednostranog podizanja cijena.

Kompanije su potrošačima naplaćivale više cijene između avgusta 2022. i juna 2023., u periodu u kojem je vlada bila zabranila jednostrano povećanje cijena plina i struje, stoji u priopćenju AGCM-a.

Enelu je odrezana maksimalna kazna od 10 miliona eura, a Eni mora platiti pet miliona eura. Kompanije su nenajavljeno podigle cijene za više od četiri miliona kupaca. Iz Enela su priopćili da su postupali u skladu s propisima, naglašavajući da su samo produžili uslove pred istek ugovora i da ih nisu jednostrano mijenjali.

U priopćenju dodaju da zadržavaju pravo poduzeti sve mjere kako bi dokazali da su postupili ispravno. I Enijeva firma Plenitude naglasila je, ponovo, u priopćenju da je postupila ispravno i da zadržava pravo žalbe na odluku regulatora.

Regionalna komunalna poduzeća Acea i Dolomiti Energia moraju platiti kazne od 560.000 odnosno 50.000 eura zato što kupce nisu dovoljno rano obavijestila o planiranom povećanju cijena.

Italijanski ogranak španske Iberdrole kažnjen je globom od 25.000 eura zbog prijetnji kupcima da će im prekinuti snabdijevanje ako ne prihvate novi ugovor pod "lošijim ekonomskim uslovima", priopćeno je iz AGCM-a.

Edisonu je pak odrezana minimalna kazna od pet hiljada eura budući da je podigao cijene, ali je kupcima naknadno vratio novac i postupcima je utjecao na "marginalan" broj ljudi, stoji u obrazloženju regulatora. Iz Edisona su izrazili zadovoljstvo odlukom regulatora budući da je, kako kažu, isključila većinu izvorno spornih postupaka i potvrdila dobro postupanje firme.