Energetika.ba
Gas

Izdvojeno 259.000 KM za subvencioniranje novih gasnih priključaka u Sarajevu

Autor: Energetika.ba
Izdvojeno 259.000 KM za subvencioniranje novih gasnih priključaka u Sarajevu
"Ministarstvo je za te svrhe osiguralo 259.000 KM za ovu godinu. Već naredne sedmice bit će objavljen javni poziv za izbor korisnika subvencioniranja troškova priključivanja na gasnu mrežu ‘Sarajevogasa'. Ako bude iskazano veliko interesovanje, Ministarstvo je spremno uložiti dodatna sredstva za nastavak realizacije tog projekta", istakao je ministar Filipović.

Kazao je da je to jedna od preventivnih mjera utvrđenih Kantonalnim planom zaštite okoliša, čiji je cilj povećanje broja korisnika prirodnog plina kao ekološki najprihvatljivijeg energenta u Kantonu Sarajevo.

Javni poziv bit će objavljen u dnevnim listovima te na web stranicama Vlade Kantona Sarajevo i resornog ministarstva, saopćila je Press služba KS. Prema Sporazumu, kriterije za izbor korisnika tih subvencija definirat će KJKP 'Sarajevogas', uz saglasnost Ministarstva.

Izdvojena sredstva bit će raspoređena za subvencioniranje oko 250 novih priključaka.

"Sarajevogas", kao nosilac projekta provest će i procedure javnog poziva za izbor korisnika, izgradnje novih priključaka te puštanja gasa u unutrašnje gasne instalacije, pregleda instalacija u objektima i ostale neophodne radnje u skladu s važećim zakonima, tehničkim propisima i procedurama.

Implementacija tog projekta počela je prošle godine i dosad je subvencioniran 451 gasni priključak.

Energetika.ba / FENA