Energetika.ba
Gas

Izvjesno novo poskupljenje goriva u Srbiji

Autor: Energetika.ba
Izvjesno novo poskupljenje goriva u Srbiji
Na odluku predsjednika Donada Trumpa da SAD napuste nuklearni sporazum sa Iranom – prvo su reagovale svjetske berze. Cijena nafte je za tri mjeseca poskupila je za čak za 20 odsto. To se već odražava i na cijene na našim pupama.

Svjetske naftne berze bilježe rekorde cijene – barel „američke lake nafte je košta više od 70 dolara a „Brent" na londonskoj berzi premašuje 77 dolara, piše RTS. To utiče i na cijene na pumpma u regiji, jer dvije trećine potreba za naftom i derivatima Srbija pokriva iz uvoza.

„U principu ne vjerujem da se manje vozi, ljudi moraju da izdvoje novac za gorivo. Zabrinjava nas, ali prinuđeni smo da sipamo. U principu ja vozim na gas pa je malo jeftinije. Ja upravo smanjujem, sve zavisi, koliko imam toliko i sipam", kažu vozači.

U protekla tri mjeseca cijene derivata na našim pumpama porasle su 2,5 odsto, odnosno četiri dinara po litru. Prosječna cijena litre benzina već doseže do 149 dinara, a eurodizela od 157 dinara do 160 dinara. U naftnim kompanijama kažu da veliki dio cijene čine akcize a zavise i od kursnih razlika, na šta oni ne utiču.

„NIS može da utiče na formiranje cijena goriva i to čini kroz povećanje efikasnosti u svom poslovanju. Pored toga, svojim klijentima nudimo fleksibilne izbalansirane cijene, u skladu sa tržišnim kretanjima. NIS će se i dalje truditi da očuva konkurentne cijene kao i da one ne budu iznad prosječnih u regionu", saopštio je NIS.

„U narednom peridu zavisi šta će se dešavati na globanom tržištu. Ukoliko se na globalnom tržištu bude mijenjalo siguno će doći i na povećanju cijena goriva na pupama", kaže Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija.

Analize su pokazivale da će se ove godine cijena crnog zlata kretati oko 60 dolara. Zbog svjetskih geopolitičkih previranja neki analitičari upozorvaju da bi već sljedeće godine cijena barela mogla da dostigne i 100 dolara.

„Povećanje cijena energenata imaće negativan uticaj na svjetsku ekonomiju koja se i dalje bori da izbjegne sjenku ekonomske krize. Globalni ekonomski rast usporavaće se za nekoliko procentnih poena na svakih 10 američkih dolara na rast cijena nafte", kaže Xiao Lian, istraživač iz Centra za američke ekonomske studije.

Sigurno je da naftno tržište neće mirovati. Iran je treći svjetski izvoznik nafte i mogao bi da umanji isporuke za milion Dogovor zemlja izvoznica nafte, čalanica – OPEK-a i Rusije već ograničilo proizvodnju. Sve to može da napraviti veliki jaz u ponudi i potražnji nafte na svjetskom tržištu, i što se svakao odražava na cijene.

Energetika.ba