Energetika.ba
Brojni slučajevi

Kako Srbija oprašta dugove za plin?

Autor: Energetika.ba
Kako Srbija oprašta dugove za plin?
Foto: Profimedia

Država Srbija, koja nastavlja povećavati kupcima cijene plina slijedom aranžmana s MMF-om, redovno otpisuje ogromne dugove Srbijagasa, kome duguje nizu firma i to više od 15,3 miliona eura.

Kao i u slučaju Elektroprivrede Srbije, dužnici su uglavnom državna i gradska poduzeća, pišu tamošnji mediji. Država je tako dugove namirila početkom godine.

Najveći dug imao je državni Novi Sad gas, koji duguje oko 6,9 miliona eura, a ogromna dugovanja imala je i Novosadska toplana, koja je u vlasništvu Grada, čiji dospjeli dug je oko tri miliona eura.

Na trećem mjestu neslavne liste našla se Energetika iz Kragujevca, koje je Srbijagasu bila dužna oko 2,3 miliona eura, a slijedi Gas Feromont iz Stare Pazove, koji je bio u obavezi platiti oko 1,1 miliona eura.

Na spisku najvećih dužnika je firma Toza Marković iz Kikinde, čiji većinski vlasnik je Srbijagas, a bila je dužna 645.000 eura. Srbijagasu je dugovala i Jagodinska toplana i to 612.602 eura, a na sedmom mjestu po visini duga je Kovin gas koji je ostao dužan skoro 550.000 eura.

Na neslavnoj listi je i Loznica gas s dugom od oko 430.000 eura, kao i Energana iz Sombora.