Energetika.ba
Ističe ulogu privatnog sektora

Kanada odbija subvencioniranje LNG projekata

Autor: Energetika.ba
Kanada odbija subvencioniranje LNG projekata
Foto: Unsplash

Kanada nije zainteresirana za subvencioniranje budućih projekata za tekući prirodni plin (LNG), uključujući elektrifikaciju projekata koji su trenutno u toku, rekao je ministar energije i prirodnih resursa Jonathan Wilkinson u televizijskom intervjuu u nedjelju.

Zemlje poput Grčke, Njemačke i Japana iskazale su interes za kupnju kanadskog LNG-a, dok su Sjedinjene Američke Države zaustavile proširenje američkog izvoza LNG-a. "Vlada se protivi korištenju državnog novca za finansiranje neučinkovitih subvencija za fosilna goriva.

Nismo zainteresirani za ulaganje u postrojenja za LNG," rekao je Wilkinson na CTV-u. "To je uloga privatnog sektora. Oni trebaju procijeniti poslovni slučaj i ulagati." Ministar je rekao da će ispunjenje cilja za smanjenje emisija stakleničkih plinova do 2030. zahtijevati da proizvodnja LNG-a ovisi o čistoj električnoj energiji.

Federalna vlada premijera Justina Trudeaua postavila je ciljeve za smanjenje emisija tih plinova do 2030. i zahtijeva da novi prijedlozi za LNG također budu neto nula emisija u istom vremenskom okviru.

Trudeau je naglasio ekonomske poteškoće novih projekata izvoza LNG-a u Europu s atlantske obale Kanade i potrebu za dekarbonizacijom globalne opskrbe energijom kako bi se borila protiv klimatskih promjena.

Odluka američkog predsjednika Joea Bidena da zaustavi proširenje američkog izvoza LNG-a povećala je pritisak od strane ekoloških grupa na vladu Britanske Kolumbije i Kanade da učine isto, iako bi slijediti taj primjer politički moglo biti teško.