Energetika.ba
QatarEnergy

Katar planira povećanje proizvodnje plina usred globalnog pada cijena

Autor: Energetika.ba
Katar planira povećanje proizvodnje plina usred globalnog pada cijena
Foto: Oil & Gas Middle East

Katar će povećati proizvodnju prirodnog gasa unatoč nedavnom oštrom padu globalnih cijena, u dugoročnom ulogu na rastuću potražnju za manje zagađujućim gorivom u Evropi i Aziji.

Šef QatarEnergy-a, Saad al-Kaabi, izjavio je u nedjelju da će nova ekspanzija proizvodnje tečnog prirodnog gasa (LNG) dodati 16 miliona metričkih tona godišnje njihovim ekspanzionim planovima, povećavajući ukupni kapacitet na 142 miliona tona godišnje.

Qatarsko saopćenje dolazi u trenutku kada su azijske cijene LNG-a nedavno pale na najniži nivo u gotovo tri godine, jer su više nego obično visoke temperature tokom zimske sezone na sjevernoj hemisferi smanjile potražnju. LNG je plin koji je super-hlađen do tekućeg stanja, što smanjuje njegov volumen kako bi omogućilo transport brodom.
Cijene gasa u Aziji i Evropi su porasle na rekordnu vrijednost 2022. godine nakon što je došlo do ruske invazije na Ukrajinu i naknadnog prekida ruskih isporuka gasa Evropi.

Usred porasta cijena, američki dobavljači gasa su popunili vakuum u ponudi, etablirajući se kao najveći izvoznici LNG-a u svijetu 2023. godine, prestižući Katar, iako su i katarske isporuke također pomogle u zamjeni volumena.
Qatarsko saopćenje također slijedi odluku američkog predsjednika Joea Bidena da zaustavi odobrenja za nove LNG terminalne postrojenja radi provođenja ekoloških pregleda, što je izazvalo upozorenja od uvoznika gasa da bi taj potez mogao ugroziti buduću energetsku sigurnost širom svijeta.

U saopćenju je Kaabi izjavio da će azijska tržišta gasa nastaviti rasti i da će Evropa i dalje trebati više gasa u predvidljivoj budućnosti.
"Mi i dalje vjerujemo da ima velike budućnosti za gas barem 50 godina unaprijed i kad god tehnički možemo proizvoditi više, to ćemo i učiniti", rekao je na konferenciji za novinare u Dohi.
"Vidimo da će Evropa trebati gas još vrlo, vrlo dugo vremena. Ali rast u Aziji definitivno će biti veći od rasta u Evropi, uglavnom vođen rastom broja stanovnika."

S ovim dodatnim poticajem, proizvodnja iz North Field-a u Kataru će porasti sa trenutnih 77 miliona tona godišnje LNG-a na 142 miliona tona godišnje do 2030. godine, što predstavlja povećanje proizvodnje od 85%.
Čak i dok su cijene pale, glavni proizvođači gasa poput SAD-a, Australije i Rusije traže povećanje proizvodnje, kladeći se na daljnji rast potražnje i na profitiranje od svojih isporuka gasa usred briga da ga možda neće biti potrebno decenijama od sada ako tranzicija energije učini zelenu energiju jeftinijom.
Ova najnovija ekspanzija možda neće biti posljednja za Katar jer je Kaabi rekao da će procjene njihovih gasnih rezervoara nastaviti i proizvodnja će biti dalje proširena ako postoji potreba na tržištu.