Energetika.ba
Doha

Katar započeo realizaciju jednog od najvećih petrohemijskih projekata u svijetu

Autor: Energetika.ba
Katar započeo realizaciju jednog od najvećih petrohemijskih projekata u svijetu
Fena

Emir Države Katar, šeik Tamim bin Hamad Al-Thani, položio je u ponedjeljak kamen temeljac za petrohemijski kompleks Ras Laffan u istoimenom industrijskom gradu, 80 kilometara sjeverno od glavnog grada Dohe.

Riječ je o jednim od najvećih petrohemijskih projekata u svijetu koji bi trebao povećati godišnji kapacitet ukupne petrohemijske proizvodnje u toj zaljevskoj zemlji na oko 14 miliona metričkih tona godišnje do kraja 2026., prenosi katarska državna novinska agencija QNA.

Cijena projekta, koji se realizira u središtu katarskih operacija prirodnog plina, iznosi šest milijardi dolara (USD), što ga čini najvećim ulaganjem u historiji QatarEnergyja u katarskom petrohemijskom sektoru.

Državni ministar za energetiku, predsjednik i izvršni direktor QatarEnergyja, Saad bin Sherida Al Kaabi, istaknuo je jedinstvene ekološke kvalitete projekta, te standarde izgradnje, rada i tehnologije svjetske klase, a koji su osmišljeni kako bi osigurali uštedu energije i značajno smanjenje emisija ugljikovodika u usporedbi sa sličnim globalnim postrojenjima.

Dnevnik "Al-Arab" u svom uvodniku od 20. februara navodi da je Doha "glavni grad industrije obnovljive energije na globalnoj razini i ključni izvor ukapljenog prirodnog plina (LNG) u cijelom svijetu". Novi projekt se vidi kao potvrđivanje predanosti zaljevske države diverzifikaciji privrede, ne oslanjajući se samo na naftu i plin, već uspostavljajući sveobuhvatne i integrirane industrijske kapacitete u svim sektorima.

To će, kako se podvlači, Katar pozicionirati kao „primarnog i pouzdanog dobavljača obnovljive energije na globalnoj razini".

List "Al-Raya" dodaje da je industrijski sektor u ovoj zemlji svjedočio značajnim kvalitativnim skokovima u posljednjih nekoliko godina u smislu broja objekata i proizvodnih područja. To je u skladu s Nacionalnom vizijom Katar 2030 (Qatar Vision 2030) i državnom strategijom u području transformativnih industrija.

Zaključno, "Al-Raya" navodi da Država Katar nastavlja postizati uspjehe na svim razinama, svjedočeći rastu pionirskih projekata, što je „u skladu s industrijskom renesansom koju zemlja proživljava“.