Energetika.ba
QatarEnergy

Katarski plinski div udvostručuje proizvodnju uree

Autor: Energetika.ba
Katarski plinski div udvostručuje proizvodnju uree
QatarEnergy

QatarEnergy planira udvostručiti proizvodnju uree budući da računa na "eksponencijalni" rast potražnje za umjetnim gnojivima, rekao je katarski ministar energetike i izvršni direktor plinskog diva.

Kompanija će zahvaljujući četiri nove proizvodne linije povećati proizvodnju za 106 posto, izjavio je Saad Al-Kaabi.

Prva proizvodna linija bit će po njegovim riječima puštena u pogon prije 2030. godine.

QatarEnergy trenutno proizvodi šest miliona tona uree godišnje, a planira povećati proizvodnju na više od 12,4 miliona tona godišnje.

"Zaključili smo da će potražnja za ureom za potrebe proizvodnje hrane eksponencijalno rasti budući da će svijet u idućih 20 do 30 godina dobiti još 1,5 milijarde do dvije milijarde novih stanovnika, ako je suditi po aktualnom tempu rasta", objasnio je lider QatarEnergyja.

Napomenuo je i da radovi na proširenju kapaciteta za proizvodnju plina u Sjevernom polju prate zadane rokove. Kapaciteti na najvećem plinskom polju u svijetu koje Katar dijeli s Iranom trebali bi biti gotovo udvostručeni.

Ministar je najavio i gradnju treće solarne elektrane, u regiji Dukhan, koja će do kraja desetljeća više nego udvostručiti katarsku proizvodnju struje iz energije Sunca, na 4.000 megavata.